Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: V har ett överdrivet tonläge om bostadsombildningarna

Bild: Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Dagens ETC.

Staden måste bli mindre segregerad, och det gör vi både genom att skapa en större blandning av upplåtelseformer och genom att vi bygger bostäder människor har råd att bo i.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi håller med Lindblom (V) och Jallow (V) om behovet av hyresrätter, inte minst i de delar av staden som domineras av villor och bostadsrätter. Staden måste bli mindre segregerad, och det gör vi både genom att skapa en större blandning av upplåtelseformer och genom att vi bygger bostäder människor har råd att bo i.

Därför ska bostadsbyggandet fortsätta, och en stor del av det som byggs ska även framdeles vara hyresrätter. Det är den nya majoritetens gemensamma politik, och i linje med vad Miljöpartiet drivit tidigare.

Däremot är retoriken från artikelförfattarna en aning överdriven. Det är stor skillnad på de storskaliga utförsäljningar, pådrivna från politiskt håll, som genomfördes 2006–2008 och att tillåta enstaka ombildningar i ytterstaden i stadsdelar där allmännyttan är i dominerande ställning. Detta kommer vara aktuellt när de boende själva tar initiativet och utifrån marknadsmässiga priser.

I andra städer där försiktig ombildning i allmännyttan tillåtits i ytterstadsområden till marknadsmässiga priser så har resultatet blivit få eller inga ombildningar alls. Detta gäller till exempel Uppsala, där Uppsalahem tillåtit ombildningar även när S och V varit med och styrt kommunen. Det är orimligt högt tonläge just i Stockholm, när S och V själva aktivt verkat för samma politik i andra kommuner. 

Vi vänder oss även mot beskrivningen av att MP skulle ha kovänt i synen på ombildningar. I vårt bostadspolitiska program, ”Stad 2020”, står bland annat att ”Miljöpartiet är positivt till en försiktig ombildning av hyresrätter”. I Mitti har vi tidigare berättat att Miljöpartiet ”öppnar för ombildningar, men då bara en försiktig avyttring i områden där hyresrätten starkt dominerar” (september 2017). I debatten har det hänvisats till en valpodd där Daniel Helldén blev utfrågad och svarade nej på om MP kunde tänka sig ombildningar. Vi håller dock med om att svaret i just den intervjun hade kunnat vara tydligare.

Omfattande forskning visar att effekterna av blandade upplåtelseformer är goda.  Bland annat så klarar sig barn som växer upp i dessa områden bättre i skolan. Mest gynnas barn till lågutbildade föräldrar. FN-organet UN-Habitat har pekat ut just mixade upplåtelseformer som en av sina fem principer för hållbar stadsplanering och minskad segregation. 

Några storskaliga ombildningar är alltså inte aktuellt. Inte heller kommer byggandet av hyresrätter att avstanna. Lindblom (V) och Jallow (V) har goda intentioner – men ett överdrivet tonläge.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00