Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Utmanande uppgift att förutsäga migrationen

Bild: Bild: Marcus Ericsson/TT

Dagens ETC.

Prognoser är just prognoser och inte definitiva sanningar. Vi kan heller inte ta ansvar för hur andra väljer att tolka vår statistik, skriver Migrationsverkets kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund i en debattreplik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Rune Wigblad skriver i ett debattinlägg den 3 april att Migrationsverket vilseleder svenska folket med ”orimliga siffror”. Ett konstigt påstående. Prognoser är just prognoser och alltså inte definitiva sanningar – och vi kan inte heller ta ansvar för hur andra väljer att tolka vår statistik.

Rune Wigblad pekar bland annat på inrikesminister Anders Ygemans uttalande om att 80 000 personer ska utvisas och menar att uttalandet grundar sig på underlag från Migrationsverket. Men vilka underlag det skulle vara nämns inte. Migrationsverket gör beräkningar över hur många personer som kan få avslag på sin asylansökan under ett visst år, men ett avslag från Migrationsverket är inte detsamma som en utvisning.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Wigblad skriver också att Migrationsverket i februariprognosen gick ut med väl tilltagna siffror för asylinvandringen till Sverige under 2016 och att det är högst osannolikt att det kommer 100000 asylsökande till Sverige i år.

Här kan det vara läge att påminna om väsentliga rader i analysdelen:

I vår februariprognos presenterade vi tre beräkningsalternativ, där 70000 var det lägsta, 100000 var det mellersta, och 140000 var det högsta. Dessa presenterades som just beräkningsalternativ, och det framfördes tydligt att inget av alternativen var mer sannolikt än de andra.

Just nu ligger antalet asylsökande på 400-500 personer i veckan och med utgångspunkt i den siffran gör Wigblad en egen prognos över antalet asylsökande i år. Migrationsverket kan konstatera att det skett en minskning av asylsökande under året. Men vi vet också att antalet människor som söker skydd kan skifta snabbt, och oftast varierar under året. I februariprognosen gjorde vi antagandet att antalet asylsökande kommer att ligga på en ganska stabil nivå fram till senvåren, med en förväntad ökning under sommaren.

Migrationsverket var dessutom tydligare än någonsin med osäkerheten i siffrorna i just denna prognos. Att prognosticera migrationen till Sverige är alltid en mycket utmanande uppgift, i februari var det på grund av det föränderliga världsläget, nya väntade lagstiftningar och EU:s agerande, svårare än någonsin att beräkna hur många asylsökande som kommer till Sverige.

Att Migrationsverket meddelade stor osäkerhet i prognosen var också något som kommunicerades flitigt i media.

00:00 / 00:00