Hoppa till innehållet

Politik

Debatt: Därför störde vi talen på Almedalsveckan: Våga beskatta superrika för klimatet!

Ta tillbaka framtiden protesterar under Simona Mohamssons (L) tal i Almedalen.

Ta tillbaka framtiden protesterar under Simona Mohamssons (L) tal i Almedalen.

Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC

Gotland förvandlades under Almedalsveckan återigen till ett sommarparadis för Sveriges ekonomiska elit; till ett epicentrum för den svenska politiken. Samtidigt går öns vattenförsörjning på knäna och klimatkrisens effekter blir allt tydligare, på Gotland och i världen.

Symboliken är smärtsam, men går obemärkt förbi.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Vi, ett gäng ungdomar från organisationen Ta tillbaka framtiden, störde flera av partiledarnas tal under Almedalsveckan. Mycket sades om samhällets och demokratins utmaningar medan miljardärernas och företagens inflytande över politiken, ekonomin och samhällsdebatten lämnades utanför debatten. Ojämlikheten och klimatkrisen skenar medan många av våra politiker står handfallna utan att våga adressera de superrikas ansvar och möjligheterna som en beskattning av deras förmögenheter skulle kunna ge.

Samtidigt visar experterna att de mest förmögna bidrar till klimatkrisen i långt högre utsträckning än en medelsvensk och att Sverige huserar en oproportionerlig mängd miljardärer. Sverige hade fram till 2007 en skatt på extrema förmögenheter och nu behöver den återinföras, för att kunna stärka välfärden och för att hantera klimatkrisen.

Ludvig Janiuk Bild: Privat

Vi avbröt flera av partiledarnas tal under Almedalsveckan. För att visa att vi ser hur politikerna undviker att ta ställning när de rikaste måste betala för klimatomställningen. För att vi inte accepterar de vaga budskap många partier sänder ut om hur omställningen faktiskt ska gå till. Forskning visar att en beskattning av de extremt rika är nödvändig för att tackla klimatkrisen, och en majoritet vill att höginkomsttagarna går före. Tyvärr verkar våra politiker mer intresserade av att mingla med lobbyister och de rika än att lösa problemen och lyssna på vad folket kräver.

Våra ledares misslyckanden är för dyra – för Sverige, för världen, för vår framtid. De är för dyra för att vi ska vara tysta. Vi vägrar att bete oss som om allt är som vanligt mitt i en kris som kommer att drabba unga och låginkomsttagare värst.

När vi pratade med besökare under Almedalsveckan blev det tydligt att de allra flesta förväntar sig att politikerna ska göra mer i klimatfrågan och mer för att minska klyftorna. I en enkät från förra veckan svarar 8 av 10 att de är för att beskatta fossilindustrin. Ändå hör vi inga förslag som närmar sig det här på Gotland.  

De superrikas inflytande på politiken och samhällsdebatten syns i den totala bristen på vision för framtiden. Vi behöver en vision som tar helheten i beaktande och som på riktigt är socialt och ekonomiskt hållbar. Vi behöver att politiker adresserar miljardärernas roll i svensk politik och att de vågar erkänna kopplingen mellan superrika och klimatkrisen. Det är hög tid att politiker börjar prata om att beskatta superrika för välfärd och klimat.

Elmer Silver Bild: Privat

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.