Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ungas ohållbara arbetssituation 
extra tydlig i coronapandemin

Känslan av att inte räcka till är nedbrytande, skriver debattörerna.
Känslan av att inte räcka till är nedbrytande, skriver debattörerna. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Unga har sedan anställningsformen allmän visstid infördes fått jaga timmar för att få ihop pengar till sina räkningar. Ofta befinner man sig i en otroligt sårbar situation på jobbet och har i princip bara skyldigheter och inga rättigheter. Under coronapandemin har de usla villkor som unga har på sina arbeten blivit extra tydliga. Det skriver flera representanter i Kommunals centrala ungkommitté.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Eftersom många unga blir runtbollade på olika arbetsplatser har de oftast inte tid att kunna läsa in sig på de olika arbetsplatsernas rutiner och vilken skyddsutrustning som gäller, något som kan ge förödande konsekvenser i tider som dessa. På grund av den stora konkurrensen om arbetspassen så vet vi också att många unga känner sig enormt hårt pressade att inte bli sjuka och sjukanmäla sig då man då snabbt blir ersatt av någon annan.

Dessa usla villkor har varit ungas verklighet varje dag sedan allmän visstid infördes men coronapandemin har gjort det ännu tydligare hur usla de faktiskt är. Ständigt får man höra om unga som inte vill jobba, men vi som unga känner inte igen oss i den bilden. Vi upplever istället att den högsta drömmen för väldigt många unga är en trygg och fast anställning.

I de branscher vi arbetar i så är det smärtsamt uppenbart att det behövs fler kollegor men så länge arbetsgivarna väljer att erbjuda usla löner och ohållbara arbetsvillkor så kommer viljan och orken att stanna stå i vägen för det. Äldre generationer har lagt en grund för de rättigheter som ska skydda en från att utnyttjas på sin arbetsplats, men alltför ofta är dessa rättigheter kopplade till att du har en fast anställning. Det gör att allt för många unga i stort sätt blir rättslösa på arbetsmarknaden.

Man har ingen sjukersättning om man går på en allmän visstidsanställning eftersom du är anställd dag för dag. Man vågar inte ställa krav för man är rädd för att bli av med jobbet.
På sikt tvingas man kanske lämna ett jobb man älskar för att arbetsmiljön är ohållbar. Vi skulle inte bli förvånade om detta är en stark bidragande faktor till att så många unga lider av psykisk ohälsa, att ständigt leva under stress. Stress att orka jobba, hinna med allting man ska göra, ha en fritid, kunna betala hyran och samtidigt vara kärleksfull med vänner och familj. Känslan av att inte räcka till är nedbrytande.

Coronapandemin har på många sätt belyst den ohållbara situationen för unga på arbetsmarknaden men det är tragiskt att det skulle behövas en pandemi för att till exempel göra förbättringar i a-kassan. Och det är katastrof att det nu i och med den nya Las-utredningen kommer förslag som skulle försämra situationen för unga ännu mer. Det behövs mer trygghet, inte mindre.

Nu krävs det istället att ungas ohållbara situation på arbetsmarknaden tas på allvar, en gång för alla.  

Kommunals Centrala Ungkommitté
Nathalie Björfeldt, Personlig assistent
Linda Lindfeldt, Undersköterska inom äldreomsorgen
Oliver Rödén, Barnskötare
Florida Haiti, Stödassistent inom LSS
Ali Raza, Ambulanssjukvårdare
Jasmin Berglund, Undersköterska inom äldreomsorgen