Hoppa till innehållet

ETC Umeå

Debatt: Umeås politiker saknar mod i kärnkraftsfrågan

Det är bara 20 mil till Pyhäjoki tvärs över Bottenviken.
Det är bara 20 mil till Pyhäjoki tvärs över Bottenviken. Bild: Bild: Matilda Holmqvist

ETC Umeå.

Umeå är mån om sin attraktivitet och det styrande etablissemanget talar gärna om hållbar utveckling.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Umeå som står för åsikten.

Just nu pågår muddring i Bottenviken för ett kärnkraftverk. Aktuell plats är på Hanhikiviudden utanför Pyhäjoki i norra Österbotten. Byggherrar är finska Fennovoima Oy och ryska Rosatom. Bolagen vill förutom ett kärnkraftverk även bygga ett mellanlager för utbränt radioaktivt bränsle. Arbeten med vägar och markanläggningar är redan påbörjade. För bygget gäller att tidtabell går före allt annat, även säkerheten. Det framgår av läckor från anställda till den finska strålskyddsmyndigheten STUK. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Bygget möter dock ett växande motstånd. Lokalt mobiliserar Pro Haniikivi och från svensk sida Nätverket för ett kärnkraftsfritt Bottenviken. I Helsingfors tilltar tveksamheten. Flera finska institutioner uttrycker nu stor oro och kritik. Medfinansiären Rosatom har även aviserat neddragna investeringar.

Mellan Hanhikiviudden och Holmöarna – Västerbottens vackraste skärgård – skiljer bara cirka 17 mil öppet vatten. Umeå är mån om sin attraktivitet och det styrande etablissemanget talar gärna om hållbar utveckling. Men när det gäller att skydda våra gemensamma vatten och kuster mot den påverkan som den nukleära anläggningen innebär har det varit tyst som i graven. 

Kommunens ledande politiker har skyllt på bristande kompetens. Men de har visat sig sakna mod. Här finns forskning och myndigheter som ingen annanstans vid Bottenviken. Två universitet, Umeå marina forskningscenter i Norrbyn, Totalförsvarets skyddscentrum, FOI med Europeiska CBRNE-centret. Det senare beskrivs som världsledande i fråga om skydd mot radioaktivitet. 

Tiotusentals människor har hittills skrivit på namninsamlingar för att stoppa kärnkraftverket. Mängder av svenska organisationer har vädjat till Finlands regering och riksdag att inte bygga kärnkraftverket. Fjorton svenska och finska forskare har med stor oro vädjat till Finlands regering att avslå ansökan om att bygga kärnkraftverket vid det grunda och redan utsatta innanhavet. Hittills har tolv Norrlandskommuner på olika sätt tagit avstånd. Till motståndskommunerna hör Övertorneå, Överkalix, Kalix, Boden, Piteå, Skellefteå, Robertsfors, Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors. Timrå och Sundsvall. Dessa kommuner representerar närmare 400 000 medborgare. Förhoppningsvis ansluter ännu fler kommuner – även Umeå. Än finns tid. Det finsk-ryska experimentet har ännu inte beviljats byggnadstillstånd enligt Kärnenergilagen.

I dagarna har Kärnkraftsfritt Bottenviken skickat ett brev till alla kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län – brevet och annan information finns på nätverkets hemsida och konto på Facebook.

Ämnen i artikeln