Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ta kamp för aborträtten i Europa

Protester i Polen mot landets abortlagar, 2016.
Protester i Polen mot landets abortlagar, 2016. Bild: Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT/AP

Dagens ETC.

Europa behöver parlamentariker som pressar på för att garantera mänskliga rättigheter – debatt av Unga Feminister.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Konservativa och nationalistiska partier i Sverige och i Europa växer och utmanar aborträtten. Därför krävs det feminister i Europaparlamentet som kraftfullt står upp för allas rätt till sin egen kropp, oavsett var i Europa du bor.

Hotet kan kännas avlägset för de av oss som har haft förmånen att växa upp i ett land där den feministiska rörelsen hittills vunnit kampen om aborträtten. Trots att majoriteten av Sveriges befolkning ställer sig bakom dagens abortlagstiftning, blossar debatten ibland upp till ytan när konservativa tar sig ton - som i dagarna, när det demonstreras mot abort i Stockholm, eller regelbundet utanför Triangelns köpcentrum i Malmö.

Lagen för fri abort till vecka 18 i Sverige är baserad på fostrets livsduglighet och relevant forskning. Det vill säga; så länge din kropp behövs för att hålla fostret vid liv har du rätt att avbryta din graviditet. Det ger uttryck för den mänskliga rättigheten att själv styra över sin kropp. En rättighet som är långt ifrån självklar i flera andra europeiska länder, och som vi fortfarande måste stå upp för i Sverige.

Vi behöver faktiskt bara lyfta blicken till andra sidan Östersjön. I Finland behöver du redovisa medicinska eller sociala skäl och få det läkartillstånd som krävs för att få genomföra en abort, om du är mellan 18 och 39. På Island behöver två läkare skriva under på att det finns fara för barnets liv, att din fysiska eller psykiska hälsa riskeras eller att det skett en våldtäkt eller incest. I Portugal är abort bara lagligt de första 10 veckorna.

På Malta, San Marino och i Andorra skulle det vara helt olagligt för dig att göra en abort.

I Polen är abort förbjudet om det inte finns fosterskador, risk för ditt liv eller om du är gravid på grund av ett brott. När konservativa krafter för några år sedan ytterligare försökte begränsa aborträtten möttes försöken tack och lov av så stort folkligt motstånd att förslaget stoppades.

Att kunna göra en abort lagligt är livsviktigt. Lagförslaget i Polen är ett skräckexempel, men symptom på samma rörelse syns även i Sverige och riskerar att i längden påverka även vår lagstiftning. Här vill Sverigedemokraterna sänka gränsen för abort, och andra konservativa förespråkare vill dessutom att läkare och barnmorskor ska kunna välja att avstå från att utföra aborter. I Italien, där abort är lagligt, nekas enligt Amnesty 7 av 10 aborter av statliga sjukhus på grund av den samvetsklausul som finns.

Aborter har alltid genomförts, genom historien och runt om i världen, oavsett om det har varit lagligt eller inte. Trots den polska lagen lyckades omkring 80 000 personer i landet utföra aborter som klassas som olagliga under 2017, enligt polska kvinnorättsgrupper. Men det finns stora risker med aborter som utförs på platser där de inte tillåts av, eller försvåras av, staten - och det innebär stora kostnader och konsekvenser för dig som behöver genomföra en.

Du i Sverige vet att om du skulle behöva genomföra en abort så skulle vården hjälpa dig. Du kan vara trygg i att personal inte utgår från sin egen moral eller tro, utan utifrån en icke- konfessionell lag om dina rättigheter. Detta bör vara en självklarhet i hela Europa. Det krävs modiga röster som utmanar nationalisterna och de konservativa, som vågar stå upp för aborträtten i alla väder och som progressivt sätter krav på länder att modernisera sin abortlagstiftning. I Sverige, men kanske framförallt i Europaparlamentet.

På grund av Sveriges abortlagstiftning reser kvinnor och andra med livmoder till Sverige för att göra säker och laglig abort. Men en ska inte behöva lämna landet där en bor för att kunna utföra något så grundläggande. För oss i Unga Feminister är det glasklart att vår solidaritet bör sträcka sig även till att verka för friare abortlagstiftningar i andra länder.

Det är 2019. Vi behöver ta europeisk kamp för rätten till sin egen kropp och stå emot den konservativa backlaschen. Europa behöver parlamentariker som pressar på för att garantera mänskliga rättigheter. Europa behöver feminism.

00:00 / 00:00