Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ta inte förskolans personal för given

”Att hålla avstånd är inte att tänka på, att tvätta leksaker finns inte tid till”, skriver ledningsgruppen för Förskoleupproret.
”Att hålla avstånd är inte att tänka på, att tvätta leksaker finns inte tid till”, skriver ledningsgruppen för Förskoleupproret. Bild: Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT

ETC nyhetsmagasin.

Förskolan är försatt i ett otroligt problematiskt läge. Många förskollärare och barnskötare uttrycker en känsla av att förskolan bemöts med nonchalans från både arbetsgivare, Folkhälsomyndigheten och Regeringen. Det skriver ledningsgruppen i Förskoleupproret
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Vi är många som har förstått att utan en förskola kommer samhället kollapsa. Det får vi bekräftat nu när det är skarpt läge. Innan MSB ens börjar lista alla viktiga samhällsfunktioner står barnomsorg nämnd i inledande text som bärande: ”Regeringen fortsätter att förbereda för ett förändrat läge. Genom en ny förordning säkerställs att barn och elever som har behov av omsorg för att samhällsviktig verksamhet ska kunna upprätthållas ska få det även i ett läge där förskolor och grundskolor skulle behöva stängas.” (Regeringskansliet 20 mars 2020)

Förskolans personal utmålas återigen som fiktiva superhjältar med superkrafter som klarar virus bättre än andra. Både Anders Tegnell, statsepidemiolog, och Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, menar att vi inte ska behöva vara oroliga för att bli smittade. Det må väl vara hänt, men att vi ska fortsätta med samma antal barn, färre vikarier att tillgå på grund av covid-19, och på många håll färre ordinarie förskollärare/barnskötare, som faktiskt har insjuknat, är inte realistiskt.

Vi har en samhällskris som saknar motstycke. Och nu bevisas det vi länge har hävdat: en stängning av förskolan skulle få enorma konsekvenser i samhället. Förskolan ska, trots de brister som redan fanns innan pandemin, hålla öppet. Om personalen ska hålla hela vägen måste också riktlinjer och resurser finnas för förskolan som går i linje med allvaret. För avsaknaden, av tydliga riktlinjer gällande förskolan i nuläget och i pågående verksamhet, är påtaglig.

Att hålla avstånd är inte att tänka på, att tvätta leksaker finns inte tid till och att städa hör inte till vårt uppdrag och kan inte heller klämmas in i den redan ansträngda verksamheten. Vi vill se skarpa rekommendationer om hur förskolan ska respekteras och användas av kommunerna, övriga huvudmän och vårdnadshavare. Till exempel skulle lagen om allmän förskola kunna ses över för att lättas upp under denna extraordinära situation. Vidare väcks en stark oro bland personalen när vårdnadshavare, som själva är sjuka, kommer till förskolan och lämnar sina barn.

Vi ser mycket positivt på att riskgrupperna nu är fastställda. Otvivelaktigt kommer dock den redan tyngda bemanningen inom förskola starkt att påverkas av detta på många håll. Vi vill se en tydlig plan med budget för det.

Förskoleupproret påtalade, i ett rundabordssamtal med utbildningsminister Anna Ekström och i ett möte med utbildningsutskottet så sent som hösten 2019, att förskolans personal sedan många år är starkt påverkad av underbemanning, stora barngrupper, stress och långtidssjukskrivningar. Förskolan har länge liknats vid ett sjunkande skepp. Nu, med pandemin i samhället, ligger relingen farligt nära ytan.

Förskollärare och barnskötare står vid den med vatten kring fötterna och ska hålla hela samhället flytande när vårdpersonal och andra som arbetar i de, av MSB, listade yrken går till jobbet. Det finns inga som helst indikationer på att förskolan ska avlastas för att kunna vara just den trygga plats för barnen, under en kris, som man gör gällande. Att förskolan i detta läge används som vanligt riskerar att sänka skeppet helt.

Någonstans utmed vägen och mellan alla beslut har det gjorts en tankevurpa och man tar förskolans personal för given.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

00:00 / 00:00