Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ta chansen att skapa en idrott för alla

Johan Pettersson på Make Equal.
Johan Pettersson på Make Equal. Bild: Bild: Make Equal / Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

“Är du blind eller, domarjävel?” skulle du förmodligen bli förvånad om du hörde ett barn skrika. Tyvärr är det här språkbruket vanligt förekommande hos vuxna män på våra idrottsarenor runt om i landet. Det här behöver idrottsrörelsen förändra, en gång för alla. Det skriver Johan Pettersson på Make Equal efter att det kommit rapporter om dramatiskt minskat föreningsidrottande bland unga.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den pågående epidemin innebär stora påfrestningar för landets föreningar. Evenemang, träningar och matcher ställs in medan vissa föreningar kämpar för sin överlevnad. I tisdags kom dessutom nyheten att föreningsdeltagandet bland unga minskat drastiskt. Samtidigt finns det tid att prioritera annat, som exempelvis värdegrundsarbetet. Genom att se över hur vi pratar med och behandlar varandra kan vi ta tillfället i akt att tillgängliggöra idrotten för fler – både nya utövare och större publik.

Förändringsarbete kräver att de utmaningar som finns erkänns. Vi vill därför rikta oss till alla idrottsföreningar runt om i landet och ställa frågan: hur kan det fortfarande vara okej att vuxna uttrycker och beter sig som de gör, trots att vi alla är överens om att det är något vi aldrig skulle lära våra barn?

40 procent av alla idrottsutövande killar utsätts för kränkningar i sin förening (Friends 2013). Det är inte konstigt med tanke på den jargong som fortfarande finns där killar gör sig roliga på varandras bekostnad, leker maktlekar och har ett taskigt språkbruk. I princip all idrott är skapad av män, för män. Hur killar förväntas vara, se ut, interagera och bete sig påverkas naturligtvis av det. Det finns oräkneliga exempel på hur detta tar sig uttryck inom idrotten bland vuxna: läktarskandaler, supporterbråk, rasistiska påhopp, kränkningar, hetsande föräldrar och tränare, sexuella trakasserier och så vidare. För att inte tala om den sexism som fortfarande genomsyrar stora delar av idrottssektorn. Kvinnor vars prestationer nedvärderas, vars löner inte räcker till, vars kroppar objektifieras och flickor som uppmanas syssla med något annat än idrott.

Stereotypa föreställningarna om manlighet får konsekvenser inte bara för idrotten – det påverkar även samhället i stort. Killar och män söker i lägre utsträckning hjälp för sina fysiska och psykiska problem än andra. Inte konstigt om en är uppväxt utifrån premisser som “Bit ihop och ta det som en man!”. Män är överrepresenterade i både missbruk kopplat till droger och spelmissbruk och 70 procent av de som väljer att avsluta sina liv är män. Män står för cirka 80 procent av alla våldsbrott och 97 procent av sexualbrott. Det här borde alla vara överens om att vilja förändra. Den stereotypa bild av vad det innebär att vara kille, som vi vet existerar inom idrotten - prestationsinriktad, tuff och stark - och känslomässig begränsning är en del av förklaringen till att det ser ut såhär. 

Idrotten är även en superkraft när det kommer till möjligheten att förändra det här. Cirka 50 procent av killar i åldrarna 13-16 år deltar i någon form av föreningsanpassad idrott. Det finns så många föreningar, lag och eldsjälar som inte gör annat än arbeta för att alla ska må bra och använda idrotten till det som den gör bäst: ge unga ett sammanhang, en gemenskap och en stärkt självkänsla. Samtidigt finns det mycket kvar att göra, och vi menar att värdegrundsarbetet kräver ett konstant synliggörande och reflekterande kring de delar som blir exkluderande för andra. 

Vi har därför tagit fram ett paket bestående av filmer och ett digitalt samtalsverktyg som riktar sig till unga killar och män i idrottssektorn. Vi behöver utmana oss själva, lyssna och på så vis få unga att reflektera och ta ansvar. Både för hur de själva mår, men även hur de behandlar varandra och andra. Vilka ska göra detta arbete om inte vi vuxna?

00:00 / 00:00