Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste våga vägra vapensamarbete med Israel

Israelisk militär.
Israelisk militär. Bild: Bild: Tsafrir Abayov/AP

Dagens ETC.

Redan 1982 uppmanade FN:s generalförsamling till ett militärt embargo, men Israel behandlas som en stat som står över lagen och de militära samarbetena fortsätter och expanderar. Det måste bli ett slut på det och Sverige kan ta täten, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Bryt tystnaden! Det är namnet på den organisation i Israel som består av före detta soldater, som efter sin tjänstgöring på Västbanken går ut och berättar om de grova övergrepp som begås under ockupationen.

Bryt tystnaden är också den uppmaning vi nu riktar till alla inför dagens riksdagsbehandling av motionen som kräver hemkallande av militärattachén i Tel Aviv och stopp för den svenska importen av vapen och övrig krigsmaterial från Israel. En motion från miljöpartiets Annika Lillemets och Valter Mutt.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det har gått mer än tio år sedan den politiska debatten pågick inför beslutet 2005 att placera en svensk militärattaché i Israel – ett beslut som dåvarande försvarsminister Leni Björklund (S) motiverade med att det enbart handlade om ”säkerhetspolitisk omvärldsbevakning” och inte alls om ”materielsamarbete”.

Hon fick svar på tal av partikollegor inom Broderskapsrörelsen, S-kvinnorna, SSU, Aftonbladets chefredaktör Helle Klein med flera. De motsatte sig starkt både beslutet om attachén och den omfattande importen av krigsmateriel från Israel – endast överträffad av USA och Norge. Importen innebär ett stöd åt den israeliska militärindustrin vars produkter dagligen används i konflikten med Palestina. Därmed kan företagen marknadsföra dem som ”battletested” i sin strävan att öka sina marknadsandelar.

När Israel 2014 utförde sina bestialiska attacker mot Gaza hördes en tid åter kritiska röster från svenska politiker bland andra Åsa Romson (MP) som då krävde stopp för det militära samarbetet och ett slut på importen. Sedan dess har den röd-gröna regeringen erkänt staten Palestina, vilket var modigt och bra.

Men nu är det hög tid att ta nästa steg, vilket motionärerna helt riktigt påpekar.

De konstaterar att ”Israels folkrättsvidriga politik fortsätter emellertid trots protester från såväl omvärlden som inhemsk fredsopinion” och kommer till slutsatsen att det är oacceptabelt att Sverige samarbetar militärt med stater som bryter mot folkrätten och ignorerar FN-resolutioner. Vid motionens behandling i riksdagen visar det sig om miljöpartiets ledamöter vågar stå fast vid tidigare krav och våga vägra vapensamarbete med Israel. Och vad kräver idag Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen), S-kvinnorna och SSU i denna fråga?

Palestinagrupperna i Sverige, PGS, har länge protesterat mot vapensamarbetet och militärattachén och tar nu även aktivt del i den europeiska kampanj som pågår för att få till ett internationellt militärt embargo mot Israel. Redan 1982 uppmanade FN:s generalförsamling till ett sådant embargo, men Israel behandlas som en stat som står över lagen och de militära samarbetena fortsätter och expanderar. Det måste bli ett slut på det och Sverige kan ta täten! Vi uppmanar därför alla riksdagsledamöter att rösta ja till motionskraven idag. Bryt tystnaden – våga stå upp för folkrätten.

Mina Olsson, vice ordförande Palestinagrupperna i Sverige, PGS

Kerstin Dahlberg, styrelsemedlem PGS

00:00 / 00:00