Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste investera – och göra det med lån

Bild: Bild: Henrik Holmberg / TT

Dagens ETC.

Ställ om för klimatet skull. Bygg bort bostadsbristen. Ja, det kommer att kosta. Men vi vill att Sverige lånar för att kunna investera, skriver ombud från fem stycken S-distrikt inför partiets kongress som börjar på onsdag.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sverige har urstarka statsfinanser och vi som land har aldrig varit rikare. De resurser som behövs för att få landet att nå full sysselsättning, trygga välfärdens finansiering och ställa om samhället så att vi kan nå Parisavtalets mål är långt ifrån oöverkomliga. Men det krävs att vi lägger om den ekonomiska politiken. 

Vi som socialdemokrater måste vara väldigt tydliga: Inte en enda sten får lämnas orörd i kampen mot våra stora samhällsutmaningar.

I likhet med LO:s och stora delar av ekonomkårens uppfattningar lägger vi förslag på kongressens bord om lånefinansierade offentliga investeringar, inte minst avseende klimatomställning, infrastruktur och bostäder. Sådana samhällsbyggande och mycket långsiktiga investeringar bör inte tränga undan andra angelägna offentliga utgifter. Men så fungerar det nu gällande finanspolitiska ramverket. 

Överskottsmål för hela offentliga sektorns finansiella sparande måste omprövas. Genom att öppna för väsentligt större grad av lånefinansiering av investeringar så vi får råd att stärka välfärden, samtidigt som vi säkrar framtiden genom investeringar i klimatsmarta bostäder, järnväg, hamnar och vägar, vätgasteknologi, elinfrastruktur och modernt skogs- och jordbruk.

Vi varken borde eller behöver välja som vi gör idag – mellan varje ny meter järnväg, kubikmeter kolsänka eller fler fast anställda i äldreomsorgen.

För oss socialdemokrater är investeringar oerhört viktiga och vi vet att de bär med sig ökad tillväxt, gröna nya jobb och stärker vår export. Det är bra politik för ett exportberoende land som Sverige. 

 

Ytterst handlar det om att hålla igång de ekonomiska hjulen, inte minst när konjunkturen viker, för att undvika att människor slås ut från arbetsmarknaden. Men det handlar i lika hög grad om att nya gröna jobb ska skapas och att det offentliga ska ha tillräckliga muskler att rusta individer med kunskaper och färdigheter som gör dem redo att ta sig an de många arbetsuppgifter som finns. En aktiv, expansiv finanspolitik med inriktning på investeringar är ett nödvändigt, men inte tillräckligt, villkor för ökad sysselsättning och sänkt arbetslöshet.

Den aktiva arbetsmarknadspolitiken, utbildningspolitiken och arbetsmiljöarbetet måste göra sitt. Också det är förenat med offentliga utgifter. Våra förslag innebär därför inte att vi lånar från våra barn, utan att vi skapar förutsättningar för en växande ekonomi och en robust välfärd. Det är solidaritet med kommande generationer. 

I likhet med Finansdepartementets egna bedömningar ser vi att välfärden behöver rejäla resursförstärkningar. Den skattekvot som sänkts mest i världen de senaste 20 åren behöver höjas. Och det är de med höga inkomster och stora förmögenheter som behöver bidra mer. En del av den skenande och ohållbara privata lyxkonsumtionen bland höginkomsttagare ska styras över till vad som faktiskt är viktigare: våra barns utbildning och våra äldres omsorg. Det är inte mer än rätt.

Tiden är inne för att lägga fast en politik som på allvar pressar tillbaka arbetslösheten, ökar jämlikheten och motverkar klimatförändringarna. Låt detta bli det tillfälle där vi socialdemokrater går fram och stakar ut vägen för en grön nyindustrialisering av Sverige, där full sysselsättning och välfärd åt alla är våra svar på hur vi gemensamt klarar våra samhällsutmaningar. Kongressen är redo att gå till beslut.