Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste ingripa

En kurdisk demonstrant får hjälp av andra efter sammandrabbningar med polisen.
En kurdisk demonstrant får hjälp av andra efter sammandrabbningar med polisen. Bild: Bild: Cagdas Erdogan/AP/TT

Dagens ETC.

”Samstämmigt förklarade man för mig att Sverige och andra EU-länder måste ingripa innan det tillstånd som råder i de kurdiska områdena av Turkiet övergår i ett regelrätt blodbad.” Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), nyligen hemkommen från de kurdiska delarna av Turkiet, skriver på veckans debatt om sitt besök.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I förra veckan reste jag till Turkiet för reda på den verkliga situationen i de kurdiska delarna av landet. Jag har varit där flera gånger tidigare. Det är uppenbart att situationen i Turkiet förvärrats i accelererande tempo sedan kriget inleddes med att Bashar al-Assad slog ned oppositionen i Syrien och flyktingarna började strömma in över den turkiska gränsen. 

Jag besökte Diyarbakir, den största staden i den kurddominerade delen av Turkiet. Från denna del av Turkiet har medierapporteringen varit mycket mager. Få har vetat vad som pågår där. Men i Gamla stan (Sur) i Diyarbakir rullar pansarvagnar på gatorna och soldater bevakar varje gathörn. Det råder undantagstillstånd och utegångsförbud nattetid i 16 av stadens delkommuner och i städerna Silopi, Cizre, Sirnak, med flera. I sex områden av Sur pågår krig. Beskjutningar och skottlossning samt raketbeskjutningar pågår stundvis. Diyarbakir är inte den enda staden i denna del av Turkiet där myndigheterna proklamerat undantagstillstånd. Då och då hör man skottlossning och i visa delar av Diyarbakir råder krigstillstånd. De sociala förhållandena är olidliga. Det saknas mediciner, el och vatten. Dödsoffer skördas hela tiden. När jag var på plats dödades en kvinna och ett barn på öppen gata i staden Cizre och en 16-årig pojke i den stadsdel jag besökte. Enligt vänsterpartiet HDP:s statistik från januari i år hade 283 civila dödats under de senaste sex månadernas militäroperationer i kurdiska områden. 75 av dem var barn. Siffrorna har växt sedan dess, i och med militära räder i Cizre som dödade 60 personer. De dödas kroppar – även då det är kvinnors och barns – får inte hämtas av anhöriga i de områden där strider ägt rum, enligt människorättsorganisationen IHD. Vilket strider med grundlagen i Turkiet. Enligt FNs rapportör för människors rättigheter har Turkiet skjutit mot människor som viftade med vita flaggor när de försökte hjälpa beskjutna och skadade.    

President Erdogan har utnyttjat den krissituation som uppstått i spåren av de väldiga flyktingströmmarna från Syrien för att stärka sin ställning och försöker utvidga sina befogenheter som president. Han har brutit vapenvilan med PKK, använt religionen i sin propaganda och underblåst turk-nationalistiska stämningar. När terrororganisationen Daesh/IS angripit kurderna i Irak och Syrien har Turkiet bombat Irakiska Kurdistan och nu sedan ett antal dagar tillbaka även kurdiska områden i Syrien.

Vid mitt besök i Diyarbakir träffade jag företrädare för människorättsorganisationer som IHD, kvinnoorganisationer och Bar Association – vars ordförande Tahir Elei – nyligen mördades, samt Diyarbakirs borgmästare och flera lokal politiker. Samstämmigt förklarade man för mig att Sverige och andra EU-länder måste ingripa innan det tillstånd som råder i de kurdiska områdena av Turkiet övergår i ett regelrätt blodbad.

EU beslöt nyligen att anslå tre miljarder euro till Turkiet för att landet ska klara av flyktingströmmen från Syrien. Inom EU försöker man köpa sig fri från flyktingströmmen och förtränger den politiska verklighet som råder i Mellanöstern samtidigt som man vill göra goda affärer regimerna där.  

Nya vågor av flyktingar från Syriens inbördeskrig väntas. Vill de stanna i Turkiet? Jag tror inte det. 

På väg hem från Diyarbakir fick jag höra om bombdådet i Ankara. Gruppen Kurdistan Freedom Hawks, TAK, har tagit på sig dådet. Den militärt starkaste sidan i konflikten, den turkiska regeringen, var snabbt ute och förklarade att man skulle hämnas. Vilka man kommer man att hämnas på? De som lättast att komma åt – kurdiska civila. Turkiet vägrar kurderna möjlighet till självstyre i landet och regionen och man är inte heller villig att tillgodose deras grundläggande rättigheter på en fredlig väg. 

Något måste göras. EU är ingen ö. Inte heller Sverige. Var kommer de där 3 miljarderna euro att hamna? Jag är övertygad om att EU och Sverige satt bocken till trädgårdsmästare.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

00:00 / 00:00