Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste göra mer för att rädda regnskogen

Bild: Bild: TT/AP

Dagens ETC.

I Sverige pågår just nu en stor debatt om skogen. Parallellerna till världens största regnskog är uppenbara. Där finns en unik artrikedom och den har en central funktion för klimatet. Svensk import av sydamerikanskt nötkött och soja orsakar skövling och får katastrofala konsekvenser för hela världen, skriver Amanda Palmstierna (MP) ochPär Holmgren (MP).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I veckan publicerade flera tunga miljöorganisationer en rapport som visar att de sju största bankerna i Sverige har stora ekonomiska intressen i företag som producerar, distribuerar och säljer soja och nötkött – vilket är de främsta drivkrafterna bakom avskogningen. De uppmanar Sverige att visa ledarskap och stå upp för en ny lag mot global avskogning som EU-kommissionen ska lägga fram i år.

Nära 80 procent av all skövling beror på ökad produktion av till exempel nötkött, soja för djurfoder, palmolja, kaffe, kakao och tropiskt timmer. Ett exempel är naturkött från Brasilien som finns i svenska livsmedelsbutiker, en högriskprodukt för klimatet och där dessutom mänskliga rättigheter kränks. Överkonsumtionen får förödande effekter. Skövling och klimatförändringar driver Amazonas mot en brytpunkt där regnskogen kan förvandlas till savann. Forskare larmar om att Amazonas redan nu släpper ut mer koldioxid än vad regnskogen binder från atmosfären. 

Det blir katastrofala konsekvenser också för människor i området. Regnskogar är hem för ursprungsbefolkningar, men de står under akut press. I fjol dödades rekordmånga miljöaktivister – i genomsnitt fyra personer varje vecka – för att de kämpat mot miljöförstöringar och för att rädda sitt hem; regnskogen. Brasilianska boskapsuppfödare uppmuntras att bränna regnskog och lägga beslag på marken genom landgrabbing. 

Många gånger sägs “tänk om det här hade hänt i Sverige, då skulle vi reagerat omedelbart”. Vi i Miljöpartiet anser att det är ett tankefel, där samhället skjuter ifrån sig ansvar, helt utan solidaritet med människor, djur, natur och det ekologiska systemet. 

Konsumenttryck och certifieringar är bra men räcker tyvärr inte. Ansvaret ska inte ligga i den enskilda individens knä eller varukorg. 

Miljöpartiet och de gröna i Europa kräver därför en stark lagstiftning som omfattar företag och banksektorn. Det är viktigt att lagen omfattar gottgörelse och “access to justice”, så att drabbade har möjlighet att utkräva rättvisa i domstol och få upprättelse. Regleringar är bättre än frivillighet för att nå en jämlik spelplan för företagen – det ska inte löna sig att producera dåliga produkter. 

Samtidigt som vi säger nej till riskprodukter måste Sverige främja produkter som tas fram utan att förstöra ekosystem och aktivt driva på för ett globalt hållbart livsmedelssystem. Med Miljöpartiet i regering har Sverige riktat in biståndet till att skydda mänskliga rättigheter och ekosystem, och att stödja utvecklingsländer att bygga upp en hållbar produktion. 

Det finns svenska företag som ligger i framkant och till exempel producerar svenskodlat proteinrikt kraftfoder till djur eller halvfabrikat utan palmolja. Andra företag behöver stöd att ställa om. Staten behöver bistå med ett samverkansprogram med näringslivet där utmaningar kan delas och lösningar identifieras.

En högaktuell fråga är också det kritiserade frihandelsavtalet, Mercosur-avtalet, där EU-kommissionens konsekvensanalys visar att avtalet riskerar att leda till ökade växthusgasutsläpp och att att mer mark tas i anspråk för odling. Miljöpartiets linje är därför tydlig: Så länge som Amazonas skövlas och människor förföljs ska inte Sverige skriva under handelsavtalet.

Miljöpartiet lyfter nu fram fyra åtgärder för att bromsa den skenande avskogningen. 

    1.     Sverige måste vara en tydlig röst för en stark EU-lagstiftning mot global avskogning där företag och finansiella aktörer är ansvariga för att hantera risker genom leverantörskedjan så att miljöförstöring undviks och mänskliga rättigheter respekteras. 

    2.     Sverige måste agera för att handelsavtalet med Mercosur-länderna är i linje med Parisavtalet och skyddar kolsänkor. Så länge avskogningen skenar och mänskliga rättigheter kränks kan Sverige inte skriva på avtalet.

    3.     Människor behöver en hållbar alternativ försörjning. Det behövs bistånd både för att hjälpa utvecklingsländer till en hållbar produktion, och för att skydda människor och regnskogen.

    4.     Ett samverkansprogram med näringslivet för att identifiera utmaningar och söka  innovativa affärsmodeller som kan borga för en hållbar konsumtion där varken ekosystem eller mänskliga rättigheter äventyras. 

Mer än en miljon personer har skrivit under en namninsamling som efterlyser en lag mot global avskogning. Inför EU-valet 2019 svarade sex partier att de stödjer en sådan EU-lag. Vi uppmanar nu samtliga av riksdagens och EU-parlamentets partier att ta ansvar och stå upp för mänskliga rättigheter och för världens regnskogar.

00:00 / 00:00