Hoppa till innehållet

ETC Uppsala

Debatt: Svenska synen på sex – skälet till ny lagstiftning?

ETC Uppsala.

Spridning av sexfilmer utan offrets vetskap är en handling som väcker starka känslor och skapar många diskussioner. Genom nya brottet olaga integritetsintrång ser tidigare problem ut att få en lösning och ansvariga kan förhoppningsvis ställas till svars.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

I ett färskt exempel från juni månad dömdes förvisso en gärningsperson för kränkande fotografering men friades från förtalsanklagelser. Gärningspersonen stod åtalad för att ha spridit en film där offret i fråga utförde oralsex på en fest. I domstolens motivering går att läsa att trots att filmen kränkt offrets integritet kan "uppgiften om att hon haft oralsex med någon dock i sig inte anses nedsättande och ägnad att utsätta henne för andras missaktning i förtalsbestämmelsens mening". 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Visst skaver det lite? 

Oavsett vad du som läsare må tycka om formuleringen ovan är detta inte på något sätt ett nytt ställningstagande. Även Högsta domstolen (redan så tidigt som 1992) har i avgöranden formulerat sig på liknande sätt och en liberal syn på sex får nu anses spegla även domstolsarbetet, vilket är helt i linje med hur förtalsbedömningen är tänkt att utföras. 

Bestämmelsen bygger nämligen på en objektiv bedömning, där offrets subjektiva uppfattning saknar betydelse för utgången. I praktiken är förtalsbestämmelsen tänkt att skydda oss mot sådana uppgifter som får personer i vår omgivning att se ned på oss, att se oss som sämre människor. Att utföra sexuella handlingar på en person är i regel inte något som får personer att höja på ögonbrynen och om personer i offrets närhet i regel inte anser uppgiften som klandervärd, varken kan eller ska domstolar heller döma personer för förtal, på den grunden. 

Men visst skaver det lite? Flera bestämmelser inom straffrätten har fått berättigad kritik för att inte ha följt med i samhällsutvecklingen, och det var ett av skälen till att regeringen tillsatte en utredning för att stärka skyddet för enskilda. I den utredning som lagmannen Gudrun Antemar därefter presenterade tidigare i år fanns ett nytt brott intaget i brottskatalogen. Olaga integritetsintrång syftar något förenklat till att omfatta situationer där någon genom spridning av bilder eller andra uppgifter gör intrång i någon annans personliga integritet och orsakar en kännbar skada för den som uppgiften rör. Med andra ord blir olaga integritetsintrång en alternativ lösning för personer som blivit utsatta att ta till då förtalsbestämmelsen inte går att tillämpa.

Justitieminister Morgan Johansson har uttalat sig positivt kring utredningen och tror på få ändringar i Antemars förslag. Jag ställer mig i likhet med Johansson positiv till förslaget och tror att det på sikt kan få önskvärd effekt. Min uppfattning är nämligen att den liberala syn på sexuella handlingar som kommer till uttryck i vårt samhälle inte till fullo speglat situationer då sexfilmer spridits utan samtycke. Min uppfattning är att för en stor andel människor leder spridandet av sådana filmer såväl till en kränkning av offrets personliga integritet som till skeptiska eller hånfulla blickar från personer i offrets närhet och att sådana handlingar just därför bör vara straffbara. 

Ämnen i artikeln