Hoppa till innehållet

Boende

Debatt: Studenter måste ha någonstans att bo

Bild: Anders Wiklund/TT, Press (montage)

Dagens ETC.

Samma dag som riksdagen diskuterar bostadssituationen för studenter får flera sitt antagningsbesked till landets högskolor och universitet inför vårens terminsstart. Ännu en gång kommer potentiella sjuksköterskor, läkare och socialsekreterare att tvingas tacka nej till en utbildningsplats på grund av den akuta bostadssituationen för studenter i Sverige.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sveriges förenade studentkårer visar att uppemot 70 procent av studentpopulationen bor i kommuner där det inte finns tillgång till ett tryggt boende. Dessutom ligger hyrorna i många fall långt över de 35 procent av studiemedlet som pekas ut som en rimlig boendekostnad för studenter av Sveriges förenade studentkårer. Således är problemet tvådelat: å ena sidan ser vi en akut brist på bostäder, å andra sidan ser vi alltför höga hyror för befintliga bostäder. 

Lösa den bostadskris som just nu håller Sveriges studenter i ett järngrepp. 

Det är ett ohållbart läge som drabbar hela Sverige som ska konkurrera med kunskap. Därför behöver en bred översyn av bostadssituationen för studenter göras för att lösa den bostadskris som just nu håller Sveriges studenter i ett järngrepp. 

Regeringens plan för att åtgärdaproblemet ter sig vara obefintlig. Vi vill att en bred översyn av bostadssituationen för studenter görs. Vi har lagt fram tydliga och innovativa förslag i riksdagen som med fördel kan utgöra grunden för en sådan bred översyn:

• Se över studiemedlet och reformera bostadsbidraget

Studiemedlets nivå fastställs av riksdag och regering. Det innebär att studenters inkomst är direkt olik vanliga löntagares som genom den svenska modellen och konkurrens kan förhandla sina löner. Detta gör att studenter blir extra sårbara och drabbade av höjda hyror. Boende utgör en större andel av studenters disponibla inkomster än andra delar av befolkningen, vilket inte lämnar mycket kvar i plånboken för annat. Därför behöver en översyn av bostadssituationen för studenter se över studiemedlets nivå, genom att se över om ta ställning till hur mycket som är skäligt att betala i hyra i förhållande till studiemedlet. Även reformer för att få på plats ett bostadsbidrag som i högre grad gynnar studenter behöver ses över.

• Återinför investeringsstödet

Bristen på bostäder till studerande hindrar individer från att starta sin drömutbildning och hämmar svensk konkurrenskraft. Ungdomsbarometern visar att en av fyra har valt bort ett lärosäte på grund av bostadsbristen. Investeringsstödet som infördes av den socialdemokratiska regeringen 2017 hjälpte till att bygga ungefär 6 300 studentbostäder runt om i landet. Investeringsstödet har även varit effektivt för att pressa ner hyrorna på studentbostäder. Avskaffandet av investeringsstödet riskerar därmed att minska byggtakten på studentbostäder samt öka hyrorna för nyproducerade studentbostäder till nivåer som studenter inte har råd med. Att införa ett investeringsstöd särskilt riktat mot byggandet av studentbostäder är därför avgörande för att studentbostäder ska byggas i samma höga byggtakt som de gjorde innan det tidigare investeringsstödet togs bort.

• Motverka marknadshyror 

Som tidigare beskrivits bidrar den skeva bostadsmarknaden till att drömmen om att flytta hemifrån just stannar vid en dröm för många unga. Samtidigt som många ser problemen på bostadsmarknaden blir dessa inte tillräckligt uppmärksammade som politiska problem utan reduceras till enbart ekonomiska. Marknadshyror leder till en ökad omfördelning från hyresgäster till fastighetsägare och bidrar till större ekonomiska klyftor. Klyftor vi vill motverka politiskt. Vi motsätter oss marknadshyror och vill att den svenska hyresförhandlingsmodellen ska stärkas.

En välfungerande högre utbildning är ett gemensamt nationellt intresse, därför bör även tillgången på bostäder till studenter vara det.

Ämnen i artikeln