Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stormningen i Brasilien grundar sig i hatfabrik

Bild: Eraldo Peres/AP

Dagens ETC.

Vi ser många exempel där extremister verkar för att riva ner demokratin. Det är en våg som inte stannar vid några landsgränser. Här i Sverige bidrar SD till att sprida hat, hot och misstro, skriver EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hatet och hotet växer och mönstret blir allt tydligare, det är från de högerextrema som hatet är som störst. Det utbredda hatet som tyvärr allt fler bidrar till är inte bara ett problem i sig. Det är just det hatet som bidrar till att en mindre grupp inte bara anser sig ha stöd för sin uppfattning, utan även för att begå brott. Stormningen av de demokratiska institutionerna i Brasilien är bara ett sådant exempel. 

När 3 000 demonstranter väljer att storma de demokratiska institutionerna i Brasilien kan det inte ses som något annat än ett stort hot mot demokratin. En händelse som såklart ska fördömas i allra högsta grad och därför initierade vi socialdemokrater en debatt om detta på onsdagen i Europaparlamentet. Det som oroar mig mest är att det här inte är en unik händelse. Vi ser många exempel där extremister väljer att använda demokratins verktyg för att förstöra demokratin.

Vi såg samma sak i USA efter förra presidentvalet i stormandet av Kapitolium där likheterna är slående, men innan jul såg vi också hur högerextrema i Tyskland planerade en våldsam kupp mot parlamentet. 

Konspirationsteorier och hat sprids i sociala kanaler där valresultat och misstron till det demokratiska systemet diskuteras flitigt. Demokratier ska ständigt tålas att granskas, men när högernationalistiska ledare faller i allmänna val och spekulationerna kring valfusk börjar direkt, då är vi illa ute. 

Här behöver alla politiska partier fundera över hur de bidrar till att skydda demokratin och det demokratiska samtalet. Inte minst vill jag skicka den uppmaningen till regeringen som numera samarbetar med Sverigedemokraterna. Ett parti där bevisen är många för att deras företrädare bidragit till att sprida just hat, hot och misstro. 

Vi ser det genom konspirationsteorier i kanalen Riks, genom avslöjande kopplingar mellan partiets toppföreträdare och fabriker för fejkkonton samt att partiet kräver indragna skattemedel och sprider missvisande påståenden om organisationer med annan uppfattning än de själva. 

Naturligtvis är SD och deras anhängare inte ensamma om att bidra till det råa debattklimatet. Vi behöver alla vara medvetna om att ord har betydelse. Hårda ord kombinerat med att allt för många upplever ett utanförskap skapar polarisering. Det är när samhället dras isär som extremism får fäste och små grupper som är redo att gå långt över gränsen skadar vår demokrati.

Det sista vi politiker därmed ska göra är att driva en politik som medvetet ställer grupper emot varandra. Dessutom har vi alla ett ansvar för att försvara vår demokrati och dess värden om fria val, yttrandefrihet och inkludering. 

Vi som står upp för de demokratiska värdena är så många fler och det behöver vi visa världen. Därför gör det mig glad när tiotusentals brasilianare samlas kort efter stormningen för att manifestera emot stormningen och för demokrati.