Hoppa till innehållet

Inrikes

Debatt: Stäng minkfarmer och förbjud burhöns

Bild: Patric Söderström / TT, Press

ETC nyhetsmagasin.

Det är ovärdigt ett land med stark djurskyddslag att tillåta verksamheter som innebär gravt stressade minkar med svåra beteendestörningar och höns som tvingas spendera hela sina liv på en yta mindre än ett A4-ark, skriver Miljöpartiets nya djurpolitiska talesperson Rebecka Le Moine.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Miljöpartiet är det enda politiska partiet i Sveriges riksdag som har ett djurpolitiskt program. Vi kommer under kommande mandatperiod att arbeta hårt för att förbättra livsvillkoren för alla djur. 

En given ambition är att Sverige ska stänga alla mink­farmar och förbjuda burhöns.

Minkfarmarna och burhållningen av höns strider inte bara mot djurskyddslagen, som tydligt säger att djurens naturliga beteenden ska respekteras, att djurens välfärd ska främjas och att nolltolerans mot beteendestörningar gäller. Verksamheterna är även moraliskt förkastliga. Miljöpartiet anser att alla djur är kännande varelser som måste respekteras, och att djur har ett egenvärde oavsett den nytta människan har av dem. 

Idag har redan 16 länder i Europa stängt ner sina minkfarmar då burhållningen inte tar hänsyn till djurens djupt rotade beteenden och behov. Farmarna i Sverige är inget undantag. Här föds en halv miljon minkar årligen in i fångenskap och tillbringar hela livet instängda i små gallerburar. Många av minkarna visar grava beteendestörningar eftersom de i grunden är semiakvatiska rovdjur som normalt jagar över stora ytor och söker sin föda vid vattendrag. Det råder inga tvivel om att uppfödningen är oförenlig med djurskyddslagens krav om att djur ska hållas så att de kan bete sig naturligt. 

För två år sedan krävde 120 forskare och veterinärer i en gemensam debattartikel i DN att även Sverige ska införa ett förbud mot minkuppfödning, både av djurskydds- och smittskyddsskäl. De lyfte även den viktiga poängen att om politiker godtar en djurhållning som strider mot djurskyddslagens uttalade krav och förarbetenas intention – hur ska då medborgare kunna lita på att lagstiftningen över huvud taget spelar någon roll i praktiken?

Sverige anses ofta vara ett föregångsland vad gäller djurhållning. Men när det kommer till minkuppfödning framstår Sverige som extremt, både i förhållande till andra europeiska länder och i förhållande till sin egen befolkning – hela 80 procent av svenskarna vill att Sverige förbjuder denna plågsamma djurhållning. 

Samma sak gäller burhönsen. Trots att den djurskyddslag som antogs av riksdagen redan 1988 innehöll ett tydligt krav på att inga hönor skulle sitta i bur efter 1998, sitter fortfarande ungefär 300 000 hönor i burar i Sverige idag. De burar som är tillåtna är så kallade modifierade, inredda burar och ska innehålla ströyta, rede och sittpinnar. Ytan per höna i dessa burar är mindre än ett A4-ark. Här kan hönan inte ens sträcka ordentligt på ben och vingar. 

I Luxemburg, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Österrike har burhållning av hönor redan förbjudits. I EU kommer det troligtvis bli ett burförbud inom de närmsta åren med tanke på det framgångsrika medborgarinitiativet End the Cage Age som samlat 14 miljoner underskrifter. Initiativets mål är ett förbud av burhållning av djur inom lantbruket, och om förslaget går igenom innebär det en historisk förändring för 300 miljoner djur i Europa varje år.

Miljöpartiet vill att även Sverige tar sitt ansvar och förbjuder minkuppfödning, inför ett totalförbud för burhöns och ser över lagstiftningen för frigående hönor. Hur väl vi tillämpar djurskyddslagen i verkligheten är avgörande för hur högt vi kan hålla fanan inom djurskydd. Så om Sverige vill fortsätta skryta om vårt goda djurskydd måste vi förbjuda minkfarmarna och burhönsen omgående.