Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: ”Stå på dig, Amineh!”

Amineh Kakabaveh – får hon vara kvar i Vänsterpartiet?
Amineh Kakabaveh – får hon vara kvar i Vänsterpartiet? Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Vänsterpartiet utan en stark kvinna som Amineh Kakabaveh vore en stor förlust. Vi kan inte fastna i drevens förhastade logik utan vi måste se till individens uppsåt snarare än att tro det värsta.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hatiska drev, är det så vi ska beskriva den här politiska epoken när vi blickar tillbaka? För den som försöker följa samhällsdebatten idag så är det lätt att få det intrycket.

Amineh Kakabaveh är riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Som tonåring tog hon värvning som Pershmerga-soldat för att kämpa för ett självständigt Kurdistan. Hon var med och grundade föreningen Varken hora eller kuvad. Amineh har en lång erfarenhet av att kämpa för kvinnors rättigheter och mot rasism och orättvisor.

Nyligen delade Amineh ett videoklipp från högerradikala Nordisk Ungdom. Amineh förklarar att hon fick klippet av en vän och att hon tog SVT-loggan som garant för att källan var trovärdig. Amineh delade och kommenterade klippet där hon kritiserade den svenska integrationspolitiken och varnade för kalifat i Sveriges förorter. Amineh skrev också att både rasism och islamistisk fundamentalism ökar.

Amineh har förklarat att hon såg fram tills den del där en man pratar om månggifte ungefär sex minuter in i det knappt 25 minuter långa klippet. Amineh säger att hon sedan slutade titta men delade klippet. Efter ungefär en halvtimme fick Amineh hjälp av en somalisktalande vän som berättade att undertexten var falsk. Amineh tog bort inlägget och skrev en offentlig ursäkt. Härifrån gick det snabbt.

Något som skiljer detta från uppståndelsen kring Mehmet Kaplan och Yasrin Khan verkar vara att det här drevet i första hand kommer från vänstern själv.

Tidsskriften Expo var snabbast på bollen, följt av Flamman som beskrev att en “V-riksdagsledamot postade nazifilm”. Även Aftonbladet har tagit upp händelsen. Ett antal Somaliska föreningar har i en skrivelse också krävt Aminehs avgång.

Uteslutning, timeout eller varför inte att lära sig hantera interna konflikter?

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler har upprepat att det Amineh gjort kan leda till en uteslutning. Senare byter han fot och kallar det att Amineh ska ta en “timeout”. Vad en timeout innebär framgår inte i stadgar. När vi talat med Amineh säger hon att hon varit tydlig med partisekreteraren att hon inte är intresserad av att ta någon timeout.

Hur ska ett parti kunna hantera och stå emot drev? Till att börja med måste vi lära oss att stå emot påtryckningar om krav på avgång som kastas omkring lättvindigt. När det blåser kan vi inte ge vika för minsta motstånd eller kasta ut varandra en efter en. Hur ska vi då kunna skydda varandra när det väl gäller?

Det finns många alternativ innan ett hot om uteslutning är nödvändigt.

Vidare måste vi lära oss att hantera våra olikheter bättre. Ibland uppstår meningsskiljaktigheter som kan skapa slitningar och då är det viktigt att vi lär oss att lyfta dessa till debatt om sakfrågorna snarare än att spä på konflikten genom att fokusera på enskilda personer. Det är sällan som medlemmar står ensamma i sina uppfattningar och erfarenheter. Genom att fånga upp och bemöta dem kan vi som parti förstå varandra bättre och lättare hitta tydligare förhållningssätt där vi kommer vidare starkare.

Varför inte kalla till stormöten där vi till exempel diskuterar hur vi ska se på islamistisk fundamentalism respektive hets mot muslimer? När vi öppnar upp oss för debatt kan vi diskutera problem vi står inför, både vad gäller våra företrädares agerande eller hur vi förhåller oss till olika saker.

Vi tycker frågan hade varit en helt annan om det vore så att Amineh inte såg några som helst problem med klippet i sin helhet. Hon berättar att hon har sett en kort del klippet och att hon reagerade starkt på delen om månggifte. Amineh har brustit i källkritik och det säger hon själv. Hon bett om ursäkt flera gånger men det är tydligt att många av hennes kritiker vill se något annat än en ursäkt.

En god kamrat försöker inte misstolka varje stavelse i vad en annan kamrat säger. Ge Amineh en chans, hon har ett mycket större förtroende hos många än vad en del idag vill ge sken av. Stå på dig Amineh. Du är inte ensam!

Marcus Zingmark, Vänsterpartiet Gävle
Jenny Gustafson, Vänsterpartiet Lund
Jon Bonnevier, Vänsterpartiet Lund
Lars-Erik Backman, Vänsterpartiet Birka-Vasa
Hannes Ebegård, Vänsterpartiet Skärholmen
Johan Kaikkonen, Vänsterpartiet Lund
Viktor Voigt, Vänsterpartiet Lund
Erik Åslund, Sundsvalls socialistförening
Mario Izquierdo, aktivist
Elin Edin, Masterstudent mänskliga rättigheter, Uppsala
Stig Johnell, före detta Vänsterpartist, människorättsaktivist
Ola Björnberg, Vänsterpartiet Lund
Carl-Markus Wickström, Skådespelare frilans, Göteborg
Bengt Larsson, ordförande i Vänsterpartiet Kungsholmen
Maria Nehro, Vänsterpartiet Kungsholmen
Shanga Amin, studerande
Jonas Wiskari, Vänsterpartiet Trollhättan
Tania Twana, styrelseledamot i GAPF
Martin Söderström, Logistikarbetare, Göteborg
Kimia Pazoki, Folkbildare/pedagog, Stockholm
Torbjörn Björlund, Vänsterpartiet Uppsala
Annicka Burman, Vänsterpartiet Sundsvall
Zeliha Dagli, förortsfeminist, Kibele kvinnoförening i Husby
Marianne Eriksson, Vänsterpartiet Birka-Vasa
Anna Nordfjell, Barnmorska, Rinkeby
Marie-Louise Siverstrand, Vänsterpartiet Kungsholmen
Ann-Charlotte Björklund, VHEK
Armin Asman, föredetta Vänsterpartist, människorättsaktivist
Maria Hagberg, Vänsterpartiet Halmstad, internationell kvinnorättsaktivist
Tina Aghajari, Vänsterpartiet Norrbotten
Asso Biyari, Socialpsykolog, Jönköping
Nazer Simifar, IF Metall Bayan Nasih, Socionom, Stockholm stad Rewas Kader, Lärare och författare, Stockholms stad
Pari Twana, Egenföretagare, Sala
Susan Hajret, ordförande Iranska Kvinnors Fri Rörelse
Shahgul Tofik, Skådespelerska
Jonas Wallberg, Vänsterpartiet Gävle
Martin Lööf, Vänsterpartiet Årsta
Bo Högrelius, föredetta Vänsterpartiet Farsta
Chro Othman Mohammed Salih, Barnskötare, Stockholm
Sara Mohammad, ordförande för GAPF, Stockholm
Shamal Ako, Socionom, Skärholmens kommun, Stockholm
Abdulla Twana, pensionär, Sala
Torbjörn Vennström, Vänsterpartiet Kungsholmen
Sahverdi Polat, Vänsterpartiet Strängnäs
Conny Rhedin, Vänsterpartiet Vårgårda

00:00 / 00:00