Hoppa till innehållet

Vård

Debatt: SKR, ta ert ansvar!

”Allt färre kollegor orkar arbeta heltid, deltidsarbete ökar. Antalet sjukskrivningar ökar”, skriver barnmorskan Rodrigo-Germán Araya de Castilla.

”Allt färre kollegor orkar arbeta heltid, deltidsarbete ökar. Antalet sjukskrivningar ökar”, skriver barnmorskan Rodrigo-Germán Araya de Castilla.

Bild: TT/Privat (montage)

Dagens ETC

Ensam hade jag aldrig haft en chans mot en så stor organisation. Men tillsammans är vi starkare än vad vi någonsin skulle vara på egen hand, skriver barnmorskan Rodrigo-Germán Araya de Castilla.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Orsaken till konflikten är att vi har en ansträngd arbetsmiljö. Vårdförbundet har i flera år påpekat för Sveriges kommuner och regioner (SKR) hur vår arbetsmiljö ser ut. Allt färre kollegor orkar arbeta heltid, deltidsarbete ökar. Antalet sjukskrivningar ökar. Uppsägningar och sjukskrivningar gör att sjukvården i dagsläget inte når upp till minimibemanning bland sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Det är hög arbetsbelastning, en stor mängd arbetsuppgifter att hantera samtidigt. Hög arbetsbelastning leder till stress, överbelastning och ökar risk för misstag och olyckor på arbetsplatsen. En ansträngd arbetsmiljö leder till fysiska och psykiska hälsoproblem. 

SKR som är arbetsgivar- och medlemsorganisation för Sveriges kommuner och regioner vill inte lyssna. Det är därför viktigt att SKR arbetar för att skapa en hälsosam arbetsmiljö där mina kollegor och jag känner oss motiverade, stödda och välkomna. Det är viktigt att arbetsgivaren ser till att belastningen på oss är rimlig. 

SKR skriver på sin hemsida att ”med vår strävan mot en så effektiv sjukvård som möjligt, är det bra att kunna prata om hur vi bäst fördelar vårdens begränsade resurser”. I praktiken innebär detta att vi vårdpersonalen står inför omfattande försämringar i arbetsvillkoren. SKR vill göra avvikelser från arbetstidslagen och försämra både arbetstider och återhämtningen. 

Problemen med skiftarbete handlar om att vårdpersonalen periodvis får för lite sömn och återhämtning. Återhämtningsbristen behöver kompenseras med fler lediga dagar för att sova i kapp och vila ut så att tröttheten reduceras. Forskningen visar att färre än elva timmars vila mellan arbetspassen är relaterat till kort sömn och ökad trötthet. När vårdpersonalen är under belastning en längre tid eller vid upprepade tillfällen ökar risken för ohälsa. För vårdpersonalen tillkommer dessutom en belastning utifrån hur arbetstiderna är utformade.

Det är också viktigt att SKR är lyhörda för arbetstagarnas behov och åsikter för att kunna skapa en god arbetsmiljö för alla. Åtgärder som kan vidtas för att förbättra vår ansträngda arbetsmiljö är att minska arbetsbelastningen, förkortning av arbetstid och funktionell bemanning. Om Vårdförbundet går i strejk är det för att uppmärksamma och få SKR att åtgärda dessa problem.

Därför känns tryggt att vara en del av Vårdförbundet. Att ha ett starkt förbund bakom oss är värdefullt. Som driver förbättringar på arbetsmiljön, anställningsvillkor och kompetensförsörjning.

Jag har valt att vara med i Vårdförbundet, att stå utanför facket innebär flera risker för mig som enskild arbetstagare. Ingen inflytande och möjlighet till påverkan. Utanför facket blir det svårare att förhandla och få rättshjälp om man skulle hamna i en tvist med arbetsgivaren. Risk för större otrygghet och osäkerhet på arbetsplatsen. Det är därför viktigt att noga överväga de potentiella riskerna innan man väljer att stå utanför facket.

Tillsammans är vi starkare än vad vi någonsin skulle vara på egen hand. Genom att förena våra krafter och stötta varandra kan vi bemöta SKR.

Ensam hade jag aldrig haft en chans mot en stor organisation som SKR. Tillsammans är vi starkare än vad vi någonsin skulle vara på egen hand. Tillsammans kan vi skapa en bättre arbetsplats. Genom att förena våra krafter och stötta varandra kan vi bemöta SKR.