Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skapa kontinuitet i äldreomsorgen

Dagens ETC.

I omsorgsforskningen framstår kontinuitet, att de äldre får möta så få personer som möjligt, som den viktigaste kvalitetsegenskapen. Dessvärre har privatiseringen drivit på en utveckling i motsatt riktning, skriver Kommunals ordförande.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I omsorgsforskningen framstår kontinuitet, att de äldre får möta så få personer som möjligt, som den viktigaste kvalitetsegenskapen. Dessvärre har privatiseringen drivit på en utveckling i motsatt riktning, skriver Annelie Nordström, Kommunals ordförande.

Det blev inte bättre för undersköterskor och vårdbiträden då äldreomsorgen privatiserades. Lönerna är lägre, anställningsvillkoren sämre och delaktigheten och inflytandet över arbetet är inte större i privat än i kommunalt driven äldreomsorg. Det visar Kommunals nya rapport ”Så mycket bättre?”.

Avsikten med vår rapport är att gräva djupare i en myt som florerar, nämligen påståendet att konkurrensutsättning och privat drift av skattefinansierade åtaganden i sig skulle leda till bättre villkor för de anställda. Skattebetalare, brukare och anställda har både ett stort och legitimt intresse av att få veta hur det faktiskt ligger till med den saken.

När vi undersökt villkoren för två av våra medlemsgrupper, undersköterskor och vårdbiträden i äldreomsorgen ser vi att det inte blev så.

För det första visar vi, med hjälp av statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, att andelen tidsbegränsade anställningar och andelen deltidsanställningar är mycket hög oavsett driftform och att den är högre i privat driven än i kommunalt driven äldreomsorg. Andelen ofrivilligt deltidsanställda är också högre i privat driven äldreomsorg.

I omsorgsforskningen framstår kontinuitet, att de äldre får möta så få personer som möjligt, som den viktigaste kvalitetsegenskapen. En förutsättning för kontinuitet är anställningsvillkoren – heltider och fasta anställningar. Med andra ord är situationen i äldreomsorgen idag ingen bra grund för god kvalitet.

För det andra visar vi, med hjälp av statistik från SCB, att månadslönerna för heltidsanställda är 900 kronor högre i kommunalt än i privat driven äldreomsorg.

Så tvärtemot vad de lovade fungerar de privata arbetsgivarna inte heller som draglok för de anställdas löner och arbetsvillkor. Trots dessa fakta har en stor andel av landets kommuner lagt ut delar av äldreomsorgen på privata entreprenörer. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att kommunerna har velat pressa kostnaderna för äldreomsorgen och struntat i hur det påverkar personalens villkor och därmed kvaliteten.

Kommunal kräver:

• Skapa kontinuitet i omsorgen genom regler för personal­täthet och arbetsvillkor. Inför rätt till heltid, begränsa visstids­anställningar och delade turer.

• Ge politikerna bättre verktyg för att ta ansvar och skapa långsiktighet i äldreomsorgen. Strama upp regelverken kring upphandling och valfrihets­system.

• Öka resurserna så att vi kan rekrytera personal till ­äldreomsorgen och trygga kvalitén.