Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sex timmars arbetsdag är framtiden för Sverige

I Göteborgs stad inledde man 2015 ett försök med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende. Här håller Jonas Sjöstedt sitt sommartal utanför boendet.
I Göteborgs stad inledde man 2015 ett försök med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende. Här håller Jonas Sjöstedt sitt sommartal utanför boendet. Bild: BILD Adam Ihse/TT

Dagens ETC.

"Vi behöver ett arbetsliv med plats för fler, där människor inte slits ut i förtid."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är nytt år och ett speciellt sådant. 2018 är ett valår och i september får svenska folket säga sitt om vem som får leda landet i ytterligare fyra år. Vänsterpartiet har haft ett framgångsrikt budgetsamarbete med regeringen och vi har fått igenom åttiotal reformer som förbättrar jämlikheten; reformer som bättre stöd till ensamstående föräldrar och mer pengar till vården. Men det finns också flera saker som vi har drivit men fått ett bestämt nej på, ett exempel är förkortad arbetstid. Vårt långsiktiga mål är sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Socialdemokraterna säger nej trots att de, liksom vi, nog inser att en förkortad arbetstid krävs för att många i vårt land ska orka jobba ända fram till pensionsåldern. Särskilt viktigt är det för alla de – en majoritet kvinnor – som jobbar inom vård, skola och omsorg att få ner arbetstiden. Dessa yrken har höga sjukskrivningstal och det är uppenbart att arbetsvillkoren måste förbättras.

För snart ett år sedan lanserade vi ett förslag på förkortad arbetstid, som i innebar att staten skulle avsätta medel för att genomföra sex timmars arbetsdag på ett arbetsställe i varje kommun och varje landsting i Sverige. Ett första steg i rätt riktning. Statsminister Löfven sa blankt nej för att sedan istället höja pensionsåldern i en överenskommelse med borgarna. Socialdemokraternas ledning har vid ett flertal tillfällen sagt att de helst vill förhandla budgeten med borgerliga partier framöver och jag tror att den här pensionsuppgörelsen är en försmak av vad som kan komma.

Självklart ska de som vill och kan arbeta längre få göra det, men i andra änden måste man göra det möjligt att få pension för dem som inte gör det. För att fler ska orka jobba till pension måste man förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren. För oss är sex timmars arbetsdag en central del för att göra arbetslivet och arbetsvillkoren bättre för vanligt folk.

 

Vi behöver ett arbetsliv med plats för fler, där människor inte slits ut i förtid. Många med heltidsjobb har svårt att kombinera arbete med föräldraskap, familj och fritid – tiden räcker inte till. Idag väljer många, främst kvinnor, därför att arbeta deltid. Kortare arbetstid kan därför vara ett steg mot ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Runt om i landet i kommuner och landsting pågår det redan försök med sex timmars arbetsdag för anställda i vissa arbetsplatser. Oftast är det Vänsterpartiet som har tagit initiativet. I rödgrönt styrda Göteborgs stad, inledde man 2015 på Vänsterpartiets initiativ ett försök med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum. Det tidsbegränsade projektet avslutades förra året och visade konkret att kortare arbetstid gjorde folk friskare.

 

Sverige är rikare än någonsin. Storföretagens rapporter visar på rekordvinster. Samtidigt utvecklas tekniken så att vi behöver allt mindre tid för att göra samma jobb. När automatiseringen och digitalisering fortsätter kommer det att påverka vårt samhälle i grunden. Här har vi ett val. Vi kan välja en arbetsmarknad där vinsterna från teknikens utveckling hamnar i aktieägarnas fickor, medan de anställda får fortsätta stressa och slita ut sig. Eller så väljer vi en arbetsmarknad där vi delar på vinsterna och kortar arbetstiden. En arbetsmarknad där vi får mer tid att leva. Det borde vara en självklar utveckling.

Det är så vi driver på för en ekonomisk politik som verkligen är till för alla, inte bara de som redan har mest. Åtta timmars arbetsdag är en 100 år gammal idé, sex timmars arbetsdag är framtiden. Under nästa mandatperiod bör beslutet tas om en första förkortning av normalarbetstiden. Låt år 2018 visa vägen framåt.