Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Samarbeta med Mikrofonden för bankgarantier till föreningar

En av de föreningar som fått stöd av Mikrofonden på regionalt plan är Pling Transport ekonomisk förening i Göteborg.
En av de föreningar som fått stöd av Mikrofonden på regionalt plan är Pling Transport ekonomisk förening i Göteborg. Bild: Bild: Magdalena Romanov/Mikrofonden

Dagens ETC.

Sveriges föreningar är hårt drabbade av pandemin, men de offentliga stöden riktas bara till näringslivet – något som KD och V uppmärksammat i ett gemensamt utspel. Det behövs riktade stöd till civilsamhället i samband med coronakrisen, skriver flera debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Mikrofonden Sverige ställer sen tio år ut kreditgarantier och investerar i civilsamhället och sociala företag. Vi märker en starkt ökad efterfrågan under corona-krisen. Därför vill vi samverka med svenska staten om ett krispaket med bankgarantier till föreningar.

KFO, Civos, Forum, med flera konstaterade i Aftonbladet den 21 april att ”I vårändringsbudgeten nämns företag 535 gånger, medan civilsamhället, ideella föreningar, frivillighet och folkrörelser inte nämns en enda gång.” Inte heller kooperativ eller sociala företag nämns. Sociala företag är företag som har samhällsnytta i fokus och som i huvudsak återinvesterar sin vinst i verksamheten. De är ofta organiserade i föreningsform, till exempel Sveriges 13 560 ekonomiska föreningar och 973 ideella föreningar med näringsverksamhet. Dessa sociala företag gör en enorm insats för att bygga det här landet, skapa integration, inkludering och en hållbar samhällsutveckling. Ändå glöms de gång på gång bort och hamnar i ett tomrum mellan näringsliv, offentlig sektor och även rent ideell sektor. Det märks även på de krisinsatser som vidtas i samband med corona.

Nu är det en extra tuff period för de sociala företagen. Många var redan hårt drabbade av Arbetsförmedlingens omorganisering, när erbjudanden om arbetsintegration inte längre matchas med arbetssökande. Corona-krisen förvärrar läget för sociala företag som driver verksamheter som kaféer, second hand-butiker, restauranger och bed and breakfast. Även ideella föreningar som studieförbund, bygdegårdar, Folkets hus och idrottsföreningar har drabbats hårt av inställda evenemang och möten. De tappar nu försäljning, samtidigt som de oftast inte har så mycket eget kapital, vilket gör dem extra utsatta i detta läge. Mikrofonden drar sitt strå till stacken för att förbättra tillgången till kapital för sociala företag och föreningar, men behöver partnerskap med offentlig sektor för att fungera optimalt.

Den 9 juni gick Vänsterpartiet och Kristdemokraterna tillsammans ut med ett förslag om ett krispaket till civilsamhället innehållande stöd och bankgarantier. Vi tackar V och KD för deras genomtänkta förslag – och beklagar att det inte gick igenom i Finansutskottet. För tio år sen gick flera civilsamhällesorganisationer samman och startade riskkapitalkooperativet Mikrofonden. Sen dess har vi gått in med ca 10 miljoner kronor i bankgarantier och direktinvesteringar till cirka 100 sociala företag/föreningar – vilket gör oss till den Sociala investerare som gjort flest samhällsnyttiga investeringar i Sverige. Vi har främst kunnat göra det i de regioner/kommuner (Västra Götaland, Göteborg och Uppsala) där det offentliga beslutat att stötta fonden. I resten av Sverige jobbar vi ideellt. Men det är svårt att motivera folk att jobba ideellt med kredithandläggning till sociala företag/föreningar med fokus på samhällsnytta samtidigt som företag med fokus på privat vinstutdelning ges samma stöd från avlönad personal på statliga Almi. Det är dags för staten att i samverkan med civilsamhället skapa lika goda möjligheter för föreningar att utvecklas.

Vår förhoppning är nu att riksdag och regering genomför ett krispaket för föreningar och kooperativ och att det sker i samarbete med civilsamhällets egna riskkapitalkooperativ – Mikrofonden. Såväl finansieringsmöjligheter som ökad samverkan mellan offentlig sektor och de sociala företagen är viktiga delar av Regeringens strategi för sociala företag – ett hållbart samhälle genom socialt företagande och social innovation. Detta är ett gyllene tillfälle att förverkliga strategin.

Ylva Lundkvist Fridh, VD Mikrofonden Sverige
Jenny Kowalewski, VD Coompanion Sverige
Staffan Nilsson, ordförande Hela Sverige ska leva
Kristoffer Lüthi, ordförande Ekobanken

00:00 / 00:00