Debatt. .

2014-10-10 09:56
Hittar nya vänner. ”Årets tema på Samåkningsdagen är öppenhet”, skriver Mattias Jägerskog.  Bild: Privat
Hittar nya vänner. ”Årets tema på Samåkningsdagen är öppenhet”, skriver Mattias Jägerskog.

Samåkarna visar vägen

I en tid då röster hörs om att vi ska vara rädda för varandra väljer miljoner samåkare att visa på någonting helt annat. Över hela världen sätter sig människor sida vid sida i olika fordon – och åker över alla gränser.
   För sjunde året i rad firar vi därför Samåkningsdagen, från Argentina till Umeå, med temat ”öppenhet”, skriver Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen och Samåkningsdagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Samåkning har de senaste tio åren blivit ett exempel på återkomsten av den kollaborativa ekonomin – den ekonomi där vi delar, lånar, byter och ger gåvor till varandra. Denna återkomst ses av oss och många andra som en nödvändighet då två stora globala händelser möts: ekonomier som faller och resurser som tar slut.

I år inföll Earth Overshoot Day, den dag då vi förbrukat så mycket vi kan på ett år, redan den nittonde augusti. Att agera på detta är inte bara viktigt, utan nödvändigt. Då medeleuropén åkte 9 500 kilometer med bil under 2010 är det inte heller konstigt att det är just inom transport den kollaborativa ekonomin har så många exempel. Det är bättre för både miljö och människor om vi delar fordon.

Samåkningsdagen startades av den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen 2008 och syftar till att lyfta fram alla former av gemensamma miljövänliga sätt att transporteras – från bussar och tåg till segelbåtar och privatpersonerns fordon. Fokus ligger på att dela och ge gåvor till varandra. I år är initiativ från Turkiet, Norge, Belgien, England, Chile, Israel, Frankrike, Danmark, Argentina, Spanien, Italien och många fler med och firar. Med miljoner samåkare världen över så är det inte en rörelse att blunda för, utan ett stort skifte i vårt sätt att se på resurser och varandra.

De senaste åren har vi hört röster höjas runt om i Europa om att stänga gränser och samhällen för varandra. Att avgränsa oss. Att vara rädda för varandra. Precis just då så väljer miljoner samåkare att göra helt tvärt om.

Istället för att vara rädda för varandra så sätter vi oss sida vid sida med människor vi inte känner. Istället för att se varandra som främlingar så ser vi varandra som vänners vänner. Istället för att avgränsa oss så samåker vi över alla gränser, både geografiskt och i våra sinnen. Sida vid sida. Axel mot axel. Och berättelserna som ramlar in om konsekvenserna av detta är fantastiska. Under förra året samåkte Skjutsgruppare över sju varv runt jorden och fann både kärlekar, nya vänner och jobb via sina samåkningar.

Årets tema på Samåkningsdagen är därför öppenhet. För att det är värt att fira den öppenhet som miljoner samåkare praktiserar varje dag, överallt – runt om i hela världen. Välkommen.

Skjutsgruppen

En ideell samåkningsrörelse med över 50 000 användare. Läs mer på www.samåkningsdagen.se.

Mattias Jägerskog 
Grundare av Skjutsgruppen och Samåkningsdagen