Hoppa till innehållet

Inrikes

Debatt: Säljstopp i Stockholm – privatiseringar stoppas

Bild: Montage. Tomas Oneborg/SvD/TT / Jessica Segerberg/Press Vänsterpartiet

Dagens ETC.

Det nya rödgröna styret i Stockholms stad kommer inte att privatisera kommunens simhallar eller idrottsanläggningar. Att sälja för att hyra tillbaka är oftast ett ekonomiskt självmål, walkover i matchen om barn och ungas rätt till lek och fritid, skriver Clara Lindblom (V), Bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Redan på 70-talet delades det första simborgarmärket ut till en stolt men utmattad knatte i Västertorps simhall. I Brännkyrkahallen har barn och unga spelat handboll och basket sedan 1964. Många av stadens invånare var inte födda, eller knappt ens påtänkta, då. Idag är det barnbarnen som tagit över stafettpinnen och idrottar i hallen. Det ger perspektiv. Stadens behov av samhällsnyttiga fastigheter kräver långsiktighet av oss beslutsfattare. 

Under de senaste åren har närmare 50 fastigheter sålts i Stockholm, bland dem både idrottshallar, kulturlokaler, förskolor och vård- och omsorgsfastigheter. Men kommuner som säljer fastigheter för att sedan hyra dem av privata ägare får dyra hyresavtal och ökade kostnader på sikt. Privata företag har både höga vinstmarginaler och betydligt högre låneräntekostnader jämfört med kommunen. 

I en rapport från Sveriges kommuner och regioner som analyserar förtjänsterna med att äga eller hyra sina verksamhetslokaler är slutsatsen entydig: De årliga kostnaderna för att äga verksamhetslokalerna är lägre samt minskar över tid. Kostnaderna kopplade till att hyra är dyra och riskerar att öka över tid. 

Vi ska inte sälja ut och hyra tillbaka. Det är kommunpolitikens motsvarighet till ett SMS-lån. Vi sätter inte kommande generationer i pant.

Under vårt mandat säljer staden inte simhallar eller idrottsanläggningar och vi har också stoppat den planerade försäljningen av Brännkyrkahallen i Midsommarkransen. Vi planerar för att ta tillbaka ytterligare ett antal privatiseringar av idrottsanläggningar som ännu inte genomförts, bland annat multihallen på Vårbergs IP och en framtida sim- och idrottshall i Västertorp. Den omtvistade Gubbängshallen blir också kvar i egen regi. 

Staden växer och med det ökar även behoven av idrottsanläggningar, simhallar och andra ytor för lek och rörelse.  Det nya styret i Stockholms stad ser behoven av investeringar för att lindra stadens växtvärk. Vi bygger fler idrottsanläggningar och stärker underhåll och renovering av kulturlokaler som ateljéer och stadsbiblioteket. Vi inför en idrottsmiljard och höjer investeringsbudgeten. Och vi är rädda om vårt gemensamma. 

Det är någonting alldeles ovärderligt vi tillsammans äger. Simhallar, gymnastiksalar och idrottsplatser som gör det möjligt för alla stadens invånare – oavsett bakgrund och inkomst – att berika sina liv med lek och rörelse.