Hoppa till innehållet

Integration

Debatt: Så klart vill vi blandas – inte splittras av rädsla

”Mina barn har gått i Gottsundaskolan. Inte för att de tvingats, utan för att det är en bra skola. Men sånt händer inte av sig själv, utan Uppsala kommun har gjort skolan attraktiv just för att barn ska komma dit från alla sorters områden”

”Mina barn har gått i Gottsundaskolan. Inte för att de tvingats, utan för att det är en bra skola. Men sånt händer inte av sig själv, utan Uppsala kommun har gjort skolan attraktiv just för att barn ska komma dit från alla sorters områden”

Bild: Press

Dagens ETC

Gång på gång hör vi politiker från Tidösamarbetet måla upp en bild av Sverige som ett land på randen till sammanbrott på grund av invandring. Det är både missvisande och skadligt. Integration är en tvåvägsprocess där både nyanlända och majoritetssamhället måste ta ansvar. Och att bygga tillit kräver förtroende, inte misstänksamhet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Att människor flyttar, möts och bildar nya samhällen är inget nytt – det är grunden för hela mänskligheten. I dagens Sverige, ett land präglat av mångfald, borde det vara självklart att vi vill leva, bo och samarbeta med varandra – oavsett om vi har rötter i Uppsala eller Mogadishu. 

Men i stället för att betona styrkan i vår gemenskap, hör vi gång på gång politiker från Tidösamarbetet måla upp en bild av Sverige som ett land på randen till sammanbrott på grund av invandring. Det är inte bara missvisande – det är skadligt. Det senaste utspelet är att hävda att Socialdemokraterna vill tvångsförflytta människor till betongförorten. 

När politiker varnar för ”parallella samhällen” och pekar ut vissa grupper som hot mot välfärden, bäddar de för rädsla, misstro och i förlängningen splittring. De ignorerar det faktum att integration är en tvåvägsprocess där både nyanlända och majoritetssamhället måste ta ansvar. Men att bygga tillit kräver förtroende, inte misstänksamhet. 

De flesta svenskar, oavsett bakgrund, vill ha samma sak: ett tryggt hem, ett arbete att gå till och en framtid att tro på. Vi vet att chansen till detta blir större när vi ser varandra som grannar – inte som främlingar. Om vi delar skolor, arbetsplatser, idrottsföreningar och vänskaper – varje dag – växer det goda Sverige fram och inte med hjälp av oroande presskonferenser och politiska utspel. 

Att “vi måste blanda oss med invandrare” är ingen radikal ståndpunkt – det är verkligheten för miljontals människor som varje dag lever tillsammans i mångfald. Den som gör det vet att det finns rikedom i att dela erfarenheter, språk och traditioner, inte ett hot. Naturligtvis tänker inte Socialdemokraterna tvångsförflytta människor till betongförorten. Det tror nog inte heller Tidöpolitikerna. Snarare säger de det för att splittra, men jag vet inte vilket av dessa alternativ som är mest oärligt.  

Jag bor i ett område med bostäder som alla inte har råd med, men jag jobbar i vården och där finns de, människor från världens alla hörn, så jag vet hur det berikar. Mina barn har gått i Gottsundaskolan. Inte för att de tvingats, utan för att det är en bra skola. Men sånt händer inte av sig själv, utan Uppsala kommun har gjort skolan attraktiv just för att barn ska komma dit från alla sorters områden. Om vi verkligen vill stärka Sverige måste vi satsa på bra skolor, en skola där alla barn får samma chans och vi måste också satsa på en rättvis fördelning av bra bostäder. Det är det här Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, menar när hon säger att vi måste blanda oss.  

Och till sist, vi behöver en politisk retorik som samlar – inte splittrar. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.