Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så får vi mer älg i Sverige

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Sedan höstens älgjakt inleddes har vissa jägare beklagat sig över att älgstammen minskat de senaste åren. En del av dessa menar att den krympande älg­populationen är de stora rovdjurens fel. De som hyser denna åsikt visar prov på en ­bristande förståelse för hur naturen fungerar.

Det skriver Emil Siekkinen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Rovdjur som brunbjörn, lodjur, och varg är alla nyckelarter. Bob Paine och andra forskare har undersökt hur nyckelarter påverkar eko­system. Nyckelarter är arter som har en stor inverkan på ekosystemet genom att exempelvis reglera andra arters population, vilket innebär att de bidrar till att bi­behålla den biologiska mångfalden. De ser till att ekosystem är balanserade. Det är de som upprätthåller ordningen i fauna och flora.

Rovdjuren gör det de ska göra i ­naturen. Att inte acceptera det de utför är som att inte acceptera att sjukvårdspersonal gör sitt jobb. Istället för att anklaga dessa ­naturens vårdare för illdåd bör människan erkänna och ­uppskatta deras roll i bevarandet av naturens svåröverskådliga balans.

Stor betydelse på älgpopulationens storlek har länsstyrelsernas betydande tilldelningar av älg, samt skogsbolags syn på hur en skog ska se ut. De trädåkrar som återfinns i Sverige gynnar inte älgen, och minskad tillgång på föda har försvårat livet för denna art, och gjort att individer idag är mer småvuxna än de var förr om åren. Nordamerikanska studier visar också att nedgången på klövdjur inte beror på rovdjur utan på matbrist.

Det är alltså människan, inte rovdjuren, som i huvudsak orsakat älgpopulationens nedgång.

Den som vill se mer älg i Sverige bör alltså verka för skog som lever och frodas, och förespråka minskad tilldelning på älg.