Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så bör Sverige hjälpa ukrainska kvinnor som utsätts för sexuellt våld

Bild: TT Nyhetsbyrån

Dagens ETC.

Miljoner kvinnor från Ukraina har flytt till Polen, där de förvägras rätten att göra abort. Sveriges regering måste därför inom ramen för EU:s solidaritetsplattform erbjuda alla ukrainare som behöver abort både transport och medicinsk hjälp för att genomföra abort i Sverige, skriver Alice Bah Kuhnke och Petra Tötterman Andorff.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ingen ska fråntas rätten till abort. Allra minst de som utsatts för sexuellt våld i krig. Ändå kommer just nu rapport efter rapport som pekar på att detta är den grymma verkligheten för många kvinnor på flykt från Ukraina. Ryska styrkor anklagas för att använda systematiska våldtäkter som vapen mot den ukrainska befolkningen. Samtidigt har tillgången till säkra aborter i Ukraina, där detta är lagligt, i princip utraderats i takt med att sjukhus bombats och medicinsk personal tvingats på flykt eller måste prioritera att ta hand om de som skadats i strid. 

Ingen ska heller fråntas en grundläggande rättighet när de lyckats fly in i EU. Men just detta är den bistra verkligheten för många ukrainska kvinnor på flykt. De flesta som flyr väljer att stanna i närområdet, och majoriteten, över 2,9 miljoner, har tagit sig till grannlandet Polen. 

Polens mycket strikta abortförbud och brist på tillgång till akut p-piller tvingar ukrainska kvinnor att genomgå oönskade graviditeter eller genomför mycket riskfyllda aborter på egen hand.

I Polen är det idag volontärer och civilsamhällesorganisationer som försöker hjälpa till med dagen-efter-piller och hemliga aborter, men de riskerar åtal, böter och fängelse för den livsnödvändiga hjälp de erbjuder. 

Detta är en fullkomligt oacceptabel situation. Det är absurt att EU accepterar att Polen, även i denna fruktansvärda situation, fortfarande nekar kvinnor rätten att bestämma över sina egna kroppar. En abort är därtill oerhört tidskänslig och situationen är därmed akut. Det handlar om hjälp som behöver ges inom dagar och veckor, inte månader. Att Polen skulle förändra sin hårda lagstiftning i närtid är osannolikt, därför måste vi hitta andra vägar för att hjälpa alla de kvinnor som just nu lider.

Massflyktsdirektivet möjliggör fri rörlighet för ukrainare på flykt inom EU, och svensk abortlag ger fri tillgång till abort oavsett nationalitet. Nyligen erbjöd sig Karolinska Universitetssjukhuset att hjälpa flyktingar från Ukraina med abort. Men de påpekade att kvinnor varken har information eller tillgång till transport för att ta sig till Sverige för att genomföra abort. 

Därför uppmanar vi Sveriges regering att inom ramen för EU:s solidaritetsplattform, erbjuda alla ukrainare som behöver abort både transport och medicinsk hjälp för att genomföra abort i Sverige. 

Det räcker dock inte med att denna möjlighet erbjuds. Regeringen måste också säkerställa att informationen når de kvinnor som är i nöd. Genom att utnyttja EU:s solidaritetsplattform för att erbjuda denna möjlighet kan EU också via sina kanaler sprida informationen till ukrainska kvinnor i Polen och andra EU-länder. 

Sverige måste också se till att information om detta når civilsamhället och humanitära insatser i Polen samt andra grannländer dit många har tagit sin tillflykt, liksom kvinnor och civilsamhällesorganisationer i Ukraina.

Det är lätt att känna maktlöshet över krigets utveckling. Men vi kan göra stor skillnad för kvinnor som behöver abort. Den möjligheten får Sveriges regering inte missa.