Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så vill vi i MP åtgärda den psykiska ohälsan

Psykisk ohälsa, ångest och stress kryper nedåt i åldrarna. Debatterande MP vill bryta utvecklingen och satsa 1,5 miljarder kronor per år för att stärka vården och ändra strukturer som bidrar till stress och ohälsa .
Psykisk ohälsa, ångest och stress kryper nedåt i åldrarna. Debatterande MP vill bryta utvecklingen och satsa 1,5 miljarder kronor per år för att stärka vården och ändra strukturer som bidrar till stress och ohälsa .

Dagens ETC.

En av de störstautmaningarna för hälso- och sjukvården och samhället i stort är den växande psykiska ohälsan. På kort tid har stressreaktioner blivit ett enormt svenskt folkhälsoproblem.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivning och ökningen från 2011 till 2017 är hela 129 procent. Vi ser även en oroväckande trend i och med att de som bränner ut sig är yngre, är sjukskrivna längre än tidigare och var fjärde återfaller i sjukdom.  

Än mer bekymmersamt är att den psykiska ohälsan kryper neråt i åldrarna. Psykisk ohälsa hos barn i åldern 10-17 år har mer än fördubblats på tio år. För unga vuxna, 18-24 år, är ökningen närmare 70 procent. Denna utveckling gäller även de yngre barnen. Under en tioårsperiod har antalet 5-9-åringar som behandlas med antidepressiva läkemedel fyrdubblats. 39 procent av samtalen till Bris berör numera psykisk ohälsa, ångest, uppgivenhet, oro, ensamhet, självdestruktivitet och självmordstankar.

Den psykiska ohälsan påverkar människors livskvalitet negativt och leder till livslånga hälsorisker om vård inte ges i tid. Idag är skillnaderna mellan landstingen stor, både vad gäller tillgång till psykologer, behandlingsmetoder samt väntetider. Var du bor avgör vilken hjälp du får vid psykisk ohälsa helt enkelt. För att bryta den ökande psykiska ohälsan går Miljöpartiet till val på:

1. Köfri barn och ungdomspsykiatri. Vi vill stärka barn- och ungdomspsykiatrins vårdgaranti. Staten och Sveriges kommuner och landsting ska sluta ett avtal mellan om att nå målet om en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

2. Fler utbildade psykologer. Vi vill ha fler utbildningsplatser för psykologer.

3. Fler psykologer på vårdcentraler. Vård-centralerna och den nära vården ska på ett bättre sätt kunna möta psykisk ohälsa och psykisk sjukdom i alla åldrar, bland annat genom stärkt specialistkompetens hos sjuksköterskor och läkare och ökad psykologtäthet.

4. Ökad tillgänglighet till terapi. Det ska inte vara plånboken som möjliggör tillgång till terapi. Förutom fler psykologer vill vi öka tillgängligheten till terapi genom digitala lösningar eller gruppterapi när så är aktuellt. Vi vill öka förutsättningarna till egenremiss till terapi.

5. Stärkt samverkan mellan socialtjänst och skola. Det finns stora skillnader i barns hälsa och riskerna för ohälsa är betydligt högre när föräldrarna har låg socioekonomisk status. Vi vill därför öka tidiga insatser från mödra- och barnavårdscentraler, socialtjänst och skola och stärka samverkan. Utsatta familjer ska alltid kunna erbjudas särskilt stöd och förebyggande insatser.

6. Stärkt suicidprevention. Vi vill öka resurserna till nationell kunskapsspridning och ge ekonomiskt stöd till organisationer som arbetar suicidpreventivt. Vi vill reglera och säkerställa att alla skolor ska använda sig av forskningsbaserat material för suicidprevention.

Miljöpartiet satsar 1,5 miljarder kronor per år i ett program för att minska den psykiska ohälsan hos barn och unga. Det handlar dels om att stärka vården, dels ändra strukturer som bidrar till stress och ohälsa. Vi tror på ett grönt samhällsbygge där framgång mäts i andra värden än materiella, där människor har tid att återhämta sig och umgås. Att Sverige som land blir allt rikare samtidigt som allt fler mår dåligt är en ekvation som inte går ihop. Krafttag måste tas för att bryta denna utveckling för att ge alla unga rätt till en god hälsa och en rättvis chans i livet.