Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så kan vi få bort fossila gasprojekt i Europa, MP

Bild: Foto: Fredrik Persson/TT

Dagens ETC.

Att arbeta aktivt för att EU ska nå sina klimatmål som behövs för den gröna omställningen är min prioritet i Europaparlamentet. För att lyckas med det behövs mer än plakatpolitik, skriver Fredrick Federley, C, i en uppmaning till sina miljöpartistiska kolleger.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I februari röstade Europaparlamentet om EU-kommissionens nya förslag på vilka energiprojekt som ska räknas som gemensamma intressen, den så kallade PCI-listan. Kort sagt är det en lista som samlar EU:s viktiga infrastruktur på energiområdet. Miljöpartiet var hårt ute och försökte utmåla mig och alla andra som röstade för den uppdaterade PCI-listan som vänner av fossil gas. Denna populistiska retorik var och är givetvis helt felaktig. Tvärtom är det imorgon fredag som vi kan rösta bort fossil gas. Nu hoppas jag att Miljöpartiet också kommer agera ansvarsfullt och rösta för de uppdaterade riktlinjerna för energinätverken.

En sak är nämligen säker, el kommer spela en roll för att klara av klimatomställningen, kunna minska koldioxidutsläppen och uppfylla EU:s mål om att bli klimatneutralt 2050. Idag är hela 73 procent av Europas energi fossil. Här behöver vi snabbt ta alla de viktiga beslut som leder till att vi ställer om till förnybart. Det innebär att sluta subventionera det fossila. Det innebär att se till att vår energiinfrastruktur är uppdaterad och utgår från att fasa ut allt fossilt. 

När det gäller fossila gasprojekt så tar jag för givet att jag och Miljöpartiets Europaparlamentariker är överens. Centerpartiet och Miljöpartiet vill båda minska utsläppen i Europa och för det så måste EU:s politik för el- och gasledningar ändras. Om det råder ingen tvekan.

Den så kallade PCI-listan, som alltså gick igenom i februari, innehåller en rad projekt som jag personligen inte gillar. Men det jag vill åstadkomma är förändring på riktigt. Därför arbetade vi i Centerpartiet för att garantera att all EU-finansiering för infrastrukturprojekt måste klimatsäkras.  Inte bara satsa på symbolpolitik. I andra ringhörnan har vi Miljöpartiet som felaktigt påstod att deras agerande att rösta nej till denna PCI-lista skulle leda till en ny lista med enbart förnybara energiprojekt. Problemet som Miljöpartiet glömmer att nämna är att en uppdaterad PCI-lista också skulle innehålla fossila projekt, eftersom kriterierna som antogs 2013 tillåter det. Så istället för att kasta ut barnet med badvattnet måste vi komma åt grundproblemet, nämligen att ändra kriterierna för vilka typer av projekt som får vara med på PCI-listan. Det är denna omröstning som sker nu, när Europaparlamentet beslutar om riktlinjerna för EU:s energiinfrastruktur.

Här har jag och min partigrupp en plan för hur vi kan få bort fossila gasprojekt. Det är nu vi har möjlighet att förändra riktlinjerna som ligger till grund för PCI-listorna. Det är nu som vi på riktigt kan stoppa gasprojekt. Det är nu jag förväntar mig att Miljöpartiet tar ansvar. Kommer MP att följa oss i Centerpartiet att följa sina partivänner och rösta för uppdaterade riktlinjer för EU:s energipolitik? Om de verkligen vill göra skillnad så är det nu de har chansen att agera. Istället för att veva med fullt artilleri mot väderkvarnar såsom man gjorde i februari så kan man nu göra skillnad på riktigt.

Att arbeta aktivt för att EU ska nå sina klimatmål som behövs för den gröna omställningen är min prioritet i Europaparlamentet. För att lyckas med det så behöver man en plan. När vi nu kan få bort fossila gasprojekt i Europa hoppas jag att Miljöpartiet är med och ta ansvar. Klimatpolitiken förtjänar mer än plakatpolitik.