Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Rusta människor för jobben

Bild: Bild: Drago Prvulovic/TT

ETC Stockholm.

Den migrationsuppgörelse som slöts mellan regeringen och de borgerliga partierna missar målet. Uppgörelsen kommer knappast leda till att fler personer hittar ett jobb eller ett nytt hem. Temporära uppehållstillstånd, RUT-avdrag och att undanta YA-jobb från kravet på kollektivavtal blev snarare ett sätt för Moderaterna att försöka pressa igenom borgerlig arbetsmarknadspolitik trots rödgrön regering. Och vad hjälper det?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

TUT är ett olyckligt sätt att blanda ihop flyktingpolitik och arbetsmarknadspolitik där arbetsgivaren får större makt att bestämma över ditt uppehälle i landet. Hur lätt är det att säga ifrån på jobbet om priset är att bli skickad till ett sönderbombat Syrien? Det riskerar att försvaga sammanhållningen på arbetsplatsen. Det förstärks dessutom av att de så kallade YA-jobben, där staten är med och subventionerar en andel, undantas från kravet på kollektivavtal. Vi får nu lägga gemensamma pengar på arbetsgivare som förmodligen dumpar lönerna på arbetsmarknaden. Vi vet dessutom sedan länge att RUT-bidraget är ineffektivt mot arbetslöshet.

Istället behöver vi ta fram en plan för hur vi rustar människor för jobben.

En halv miljon personer står i bostadskö i Stockholm och byggkranarna borde dominera stadsbilden. I många Stockholmskommuner har majoritetsskiften lett till att vi har växlat upp. Enligt Boverket skulle vi dock behöva fördubbla byggtakten. Bostadsbristen är ett av våra största hot mot jobben och tillväxten. Allt fler byggbolag anger nu att arbetskraftsbrist har blivit det stora problemet. Frågan är varför så få talar om detta?

Det pågår just nu en debatt om vilka jobb nyanlända är bäst lämpade för. Varför skulle en tjej eller kille från Syrien inte kunna bli kranförare, plåtslagare eller rörläggare? Bristen är skriande. Arbetslösheten bland byggnadsarbetare har inte varit så här låg på länge. Husen vi bygger behöver dessutom både dörrar, skåpluckor och klinkers som ska produceras på annan plats. Utbildade fastighetsvärdar har vi förresten inte gott om heller.

På besök hos ett av Stockholms allmännyttiga bolag förklarar fastighetsvärdarna för mig att det är omöjligt att byta el-installationer nu. Inte ett enda företag har erbjudit sig att ens räkna på det. Det finns ingen personal som kan göra det.

Investeringarna för bostadsbyggande behöver öka, men det behöver ske i kombination med att utbilda människor in i byggbranschen och att möjliggöra för de som är inne i branschen att bli projektledare och byggchefer.

Då gäller detta bara nybyggnationen. Vi har ett helt underhållsberg när det gäller vatten-, avlopps- och elnät, för att inte tala om vägar och järnvägar. Vilka hade ni tänkt skulle göra det? Och då har jag inte ens nämnt att Sveriges Kommuner och Landsting idag säger att vi kommer behöva nyanställa 500 000 de närmsta åren för att upprätthålla kvaliteten i välfärden.

Vår finansminister sa i Agenda att problemen i flyktingmottagandet framför allt är praktiska, inte ekonomiska. Kortsiktigt kommer vi få göra saker på ett annat sätt. Men i all alarmism döljer sig den långsiktiga sanningen. Det vi gör just nu är att rädda liv, men många fler behövs dessutom i Sverigebygget. Så välkomna. Nu rustar vi människor för jobb och bygger landet tillsammans.

Ämnen i artikeln