Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Regeringens nya energiskatt hotar energiomställningen

Det är uppenbart att den nya skatten på sol, vind och även vattenkraft riktar sig mot att hindra en massiv utbyggnad av egen förnyelsebar elproduktion, skriver debattören.
Det är uppenbart att den nya skatten på sol, vind och även vattenkraft riktar sig mot att hindra en massiv utbyggnad av egen förnyelsebar elproduktion, skriver debattören. Bild: Bild: Björn Lindgren/TT

Dagens ETC.

En rödgrön regering som inför en skatt på förnyelsebar vind- och solenergi med hänvisning till EU-regler som enligt EU-kommissionen inte existerar eller är tvingande är en skandal av stora mått. Effekterna skatten kan få på Sveriges energisäkerhet och ekonomi bör få varje svensk att reagera, skriver Johan Landgren.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den tyska regeringen beslutade nyligen att ge rekommendationer till civilbefolkningen för 10 dygns beredskap av mat, värme/el och 5 dygns beredskap av vatten. Samtidigt uppdagas en svensk skandal som vittnar om att regeringen inte tagit Sveriges krisberedskap och energisäkerhet på allvar. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I Sverige reagerar allt fler svenskar på stigande elavgifter och blir positivt överraskade när de inser att det faktiskt går att bli helt självförsörjande på el även här, när sol och vindenergi kombineras med batterilagring. Batterlagringen har påbörjat en revolution, bland annat med byggandet av gigabatterifabriken Tesla Motors i USA. Fabriken kommer att producera fler litiumbatterier än övriga världen tillsammans när den står klar om ett par år. 

Vi är i början av denna omställningsperiod och måste nu lämna den fossila eran bakom oss och satsa på förnyelsebar energi. Det är den svenska regeringen medveten om, och ändå tas det stryptag på svenska företag och hushåll – varför? 

Regeringen införde den 1 juli en skatt på sol- och vinkraft som innebär att företag och privatpersoner som vill installera solenergianläggningar med 255 kW eller mer måste betala skatt per producerad kWh. Det betyder att företag som COOP inte kan installera solceller på sina butiker då den totala installerade effekten snabbt kommer över 255 kW. Satsningen blir mycket svår att få lönsam. Även kommuner drabbas och tvingas ställa in sina satsningar på egen elproduktion på skoltak etctera. 

När Spanien år 2013 la ett liknande lagförslag som innebar att hushåll och företag skulle tvingas koppla upp sig mot det nationella elnätet och betala en skatt, oavsett om den konsumerades och producerades på samma plats, blev det ramaskri. Förlaget gjordes om innan det infördes 2015 men elproduktion beskattas fortfarande vid uppkoppling mot det allmänna elnätet, vilket gjort den nya lagen effektiv. De flesta kan inte lägga ut pengar för batterilagring och egna solanläggningar trots att det går att bli helt självförsörjande på el i Spanien. Istället används i huvudsak importerad naturgas för energiförsörjningen i landet. 

Att solenergiskatten infördes i ett politiskt och ekonomiskt delat Spanien är inte så förvånande men att införa en liknande skatt i Sverige – med en regering som säger sig vara grön –är häpnadsväckande. Nyligen avslöjade nämligen Svt att regeringens nya skatt på förnyelsebar elproduktion inte kan skyllas på EU-regler om konkurrens och statsstöd. 

Enligt en granskning av EU-kommissionens representation i Sverige finns inga krav när det gäller energibeskattning från EU:s sida. Det är till och med vanligt att undantag ges för statsstöd som subventioner, eller undantag av beskattning för till exempel solel. 

Det märkliga är att när Svt konfronterar statssekreterare Leif Jakobsson på Finansdepartementet med uppgifterna slår han ifrån sig och säger att de har "god kunskap om hur statsstödreglerna tillämpas och hur strikta och hårda de är...”. 

Nu tycks finansminister Magdalena Andersson åtminstone överväga en ändring och säger till TT: 

"Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå". Det återstår att se vad regeringen nu gör. 

Om EU alltså inte är skälet till den nya energiskatten kan jag bara se en förklaring: nämligen statligt ägda Vattenfall, Sveriges största energibolag. För om fler svenskar inser att de kan producera sin egen el, ja till och med helt utan att koppla upp sig på elnätet, försvinner stora skatteintäkter och Vattenfalls dominans vattnas ur och likaså skatteintäkterna. 

Det är uppenbart att den nya skatten på sol, vind och även vattenkraft riktar sig mot att hindra en massiv utbyggnad av egen förnyelsebar elproduktion. För tänk om kommuner, hushåll och företag kan producera sin egen el från sol och vindproduktion och kombinera det med smart energilagring, kanske framöver till och med hjälp av organiska batterier som inte är större än en vanlig ackumulatortank – då krävs inte längre ett centraliserat elnät kontrollerat av ett fåtal aktörer. 

Varför ska en producent/konsument styras av tillgång och efterfrågan i andra delar av Sverige och Europa när energin finns lokalt? 

Alternativa vägar finns, till exempel  mikronät helt off-grid som just nu testas av Eon i Sverige där 200 invånare på Åstön utanför Timrå kan bli del av ett projekt där el köps från ett lokalt energisystem som Eon bygger. Elen kommer att produceras av små vindkraftverk och solceller för att sedan lagras i batterier kombinerat med en back up i form av en reservgenerator som drivs av förnyelsebart bränsle. 

Regeringen kan visa styrka och ledarskap genom att öppna vägen för en energiomställning som stärker den nationella såväl som lokala ekonomin, och samtidigt ökar krisberedskapen. Det görs inte genom att lägga energi på en förlorad skatteintäkt.

00:00 / 00:00