Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Regeringen måste slänga angiveri i papperskorgen

Pressträff med Tidöpartierna där migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L) bland annat presenterar ett förslag om lag för anmälningsplikt.

Pressträff med Tidöpartierna där migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L) bland annat presenterar ett förslag om lag för anmälningsplikt.

Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Västra Götalandsregionens 56 000 anställda ska inte syssla med angiveri på arbetstid. Rödgrön ledning är starkt kritiska till att regeringen går vidare med förslaget om att offentligt anställda ska ha anmälningsplikt.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Regeringen vill med Sverigedemokraternas hjälp utarma vårt svenska trygghetssystem, på bekostnad av människor med annan etnisk bakgrund än svensk. Genom Tidö­avtalet vill de göra alla offentligt anställda till angivare. Nu har flertal­et stora offentliga yrkeskårer, som riskerar att omfattas av förslaget, varit ute och tagit ställning emot. Regeringen har fullständigt ignorerat deras åsikter och fortsätter att driva frågan. Regeringen, släng angiveriförslaget i papperskorgen.

I december förra året var vi en av de första, och största, offentliga arbetsgivarna som gick ut och tog ställning mot regeringens förslag om att offentligt anställda ska ha anmälningsplikt. Den 31 augusti kommenterade Sveriges kommuner och regioner, SKR, allvaret i vad tilläggsdirektivet skulle innebära, och kräver undantag för alla yrken och professioner inom kommuner och regioner, inte bara enskilda ­situationer eller yrkesgrupper. Detta för att:

”Det finns en uppenbar risk att en lag om anmälningsplikt krockar med ett antal andra, befintliga lagar. Ett exempel är hälso- och sjukvårdslagen som anger att vård skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Ett annat exempel är barnkonventionen som ger varje barn rätt till utbildning, en formulering som även finns i bestämmelser i Regeringsformen och skollagen. Ett tredje exempel är den lagstiftning kring sekretess och tystnadsplikt som finns i socialtjänstlagen.”

Vi menar att det inte är aktuellt att ha en sådan här lag alls, oavsett tillägg eller undantag.

Västra Götalandsregionen har 56 000 medarbetare som jobbar som bland annat läkare, tand­sköterskor, lärare på folkhögskolor, undersköterskor, trygghetsvärdar i kollektivtrafiken, servicepersonal och fastighets­skötare. Det kommer inte på fråga att deras yrkesutövande ska hjälpa regeringen i deras letande efter papperslösa.

Vi ser att ojämlikheten finns överallt i samhället och ökar med regeringens politik. En av fem invånare i Västra Götaland är födda i ett annat land än Sverige och alla ska känna sig trygga i kontakt med våra offentliga verksamheter, oavsett var man är född. Rödgrön ledning kommer inte att vara en del i att bidra till en angiverikultur. Vi bygger våra verksamheter på mänskliga rättigheter och ingen ska behöva vara orolig när de söker vård eller rör sig i samhället i Västra Götalandsregionen.

Rödgrön ledning kommer aldrig att kräva att våra anställda bryter sin tystnadsplikt eller lämnar ut personer i nöd.