Hoppa till innehållet

Stockholm

Debatt: Regeringen lämnar städerna ensamma med klimatkrisen

”Översvämningar och extremväder väntar som bekant inte in politiska processer”, skriver Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.

”Översvämningar och extremväder väntar som bekant inte in politiska processer”, skriver Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.

Bild: TT/Shutterstock (montage)

Dagens ETC.

”Vi representerar två av Sveriges största städer, som under de kommande åren kommer att behöva göra stora insatser för att minska Sveriges klimatpåverkan och möta klimatförändringarnas effekter”, skriver Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. Runt om i världen ser vi redan konsekvenserna av en alldeles för långsam minskningstakt av våra klimatpåverkande utsläpp. Skogsbränder, värmeböljor och kraftiga skyfall blir allt vanligare. Även Sverige har drabbats av mer frekvent extremväder. Ovädret Hans som ledde till översvämningar i Åre i augusti och stormen Babet som drabbade Skåne i oktober är bara en liten glimt av de konsekvenser som följer ett förändrat klimat. Ska vi kunna rusta våra samhällen inför framtida katastrofer är det helt avgörande att regeringen här och nu tar på sig ledartröjan i klimatanpassningen av vårt land. 

Översvämningar och extremväder väntar som bekant inte in politiska processer.

Men trots tidspressen verkar klimatminister Romina Pourmokhtari (L) inte ha bråttom. Var femte år ska en nationell strategi för klimatanpassning presenteras av regeringen. Den senaste lades fram 2018. Förra året var det alltså dags igen. Men ingen ny strategi har kommit – nu är den uppskjuten till att presenteras först i år. Vi har inte råd att skjuta viktiga beslut på framtiden. Översvämningar och extremväder väntar som bekant inte in politiska processer.

Forskarna är tydliga med vad som behöver göras. Regeringens egna experter, Nationella expertrådet för klimatanpassning, konstaterade i fjol att krafttag behövs för att på allvar säkerställa att vårt samhälle ställer om i en klimatsäker riktning. Expertrådet kan inte nog tydligt påtala vikten av ett förstärkt nationellt arbete kring både begränsad klimatpåverkan och klimatanpassning. De påpekar att de insatser som hittills har gjorts har varit otillräckliga för att skapa den förändring som måste till. 

Expertrådet är inte på något sätt ensamma i sin syn på behovet av åtgärder. Riksrevisionen, som under 2023 släppte rapporten ”Statens insatser för klimatanpassning av den byggda miljön”, skriver att brist på nationell styrning är ett problem.

Det råder en stor enighet om behoven av förbättringar i det nationella klimatanpassningsarbetet. Just därför är det djupt oroande att regeringen ännu inte lagt fram en strategi för kommande femårsperiod. Från Stockholm och Malmös sida räds vi också att strategin kommer att missa målet och lämna stora frågor obesvarade. 

Det finns en stor förväntan, både från nationellt håll och från privata aktörer, att det är kommunen som ska genomföra och förvalta nödvändiga klimatanpassningsåtgärder. Med dagens förutsättningar är det dock ett omöjligt och orimligt uppdrag. 

Vår förhoppning är att regeringen skyndsamt presenterar en strategi som:



1. Föreslår en utredning om förändrad lagstiftning och finansieringsmodeller. Detta för att möjliggöra en långsiktig fördelning av ansvaret och kostnaderna för klimatanpassningen av Sverige.

2. Presenterar nationella riktlinjer för översvämningsrisker till följd av skyfall och stigande havsnivåer samt vilket tidsperspektiv investeringar idag ska ta höjd för.

3. Ger relevanta expertmyndigheter i uppdrag att ta fram tydliga riktlinjer för vilka krav som länsstyrelserna kan ställa på kommunerna i planprocessen. 

4. Inom utredningen och i framtagandet av nya riktlinjer involverar kommunerna, som kan bidra med kunskap om lokala förutsättningar och behov.

Vi representerar två av Sveriges största städer, som under de kommande åren kommer att behöva göra stora insatser för att minska Sveriges klimatpåverkan och möta klimatförändringarnas effekter. Därför är det oerhört oroande hur regeringen så konsekvent bortser från storstädernas roll i klimatomställningen. I den klimathandlingsplan som så äntligen presenterades nämns inte ens städerna som utsläppsbekämpande aktör. Detta till trots att 70 procent av Sveriges utsläpp sker i städerna, men mindre än 15 procent av finansieringen för klimatomställningen och klimatanpassningen går hit.

Vi städer är beredda att göra vår del. Men klimatförändringarna är en utmaning vi måste möta som ett land – inte som ensamma kommuner. Vi är många centrala aktörer i frågan som efterfrågar samma typ av åtgärder. Det är hög tid för regeringen att ta på sig ledartröjan och börja lyssna på sina experter och på de aktörer som ska planera och genomföra klimatanpassningen.