Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Protestera mot Erdogans aggressiva skenrättegångar

Erdogan.
Erdogan. Bild: Bild: TT/AP

Dagens ETC.

Turkiets regim ägnar sig åt statsterrorism, skriver Amineh Kakabaveh. Med den kommer inte bara militära angrepp utan också ännu ett försök att tysta landets politiska opposition.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Islamiska statens terrorstyrkor försökte den 13 september 2014 erövra staden Kobane i norra Syrien. På vägen till Kobane hade IS mördat, våldtagit, förslavat människor och förstört städer och byar. Detta vållade avsky över hela världen. Det vållade också avsky hos det turkiska partiet HDP, som kämpar för fred, demokrati och mänskliga rättigheter och hyser åsikten att även Turkiets kurder ska åtnjuta dessa rättigheter.

Den åsikten delas inte av Turkiets president Erdogan för när IS gick till angrepp mot Kobane och HDP protesterade och demonstrerade mot IS angrepp på staden, började regimen att arrestera och fängsla ledarna för HDP.

Så vilken sida stod Erdogan på?

På IS sida eller på den sida som utgjordes av Kobanes befolkning understödd av kurdisk peshmerga?  

En demokrat fängslar inte sin oppositionella motståndare och kritiker. En demokrat spärrar inte in andra partiers parlamentariker när de har en annan uppfattning än regeringen och presidenten. Men president Erdogan och hans regim gör det.

Nu har Erdogan riksåklagare beslutat att förlänga fängelsetiden för HDP:s före detta ordförande Selahattin Demirtas, och ställa honom sms ytterligare 107 oppositionella politiker inför rätta.
Är det inte så det går till när man som stat uppträder som terrorist – att man begår övergrepp mot sina motståndare och ställer upp på andra terroristers sida.

Demirtas har varit frigiven av Istanbul-domstolen men Erdogans domstol i Ankara håller honom kvar i fängelset. Detta har många EU-länder inklusive Europa­domstolen för de mänskliga rättigheterna reagerat mot och uppmanat Turkiet att omgående frige honom. Demirtas har suttit fängslad sedan 2016. Enligt domstolens bedömning har syftet med fängslandet varit att kväsa politisk opposition och debatt i Turkiet.
I och med den turkiska arméns angrepp på staden Afrin, som liksom Kobane ligger i Rojavaprovinsen i Syrien, har Erdogan kompletterat sin statsterrorism med att även omfatta folkrättsbrott. Europeiska politiker kan inte fortsätta låtsas att Erdogan-regimen i något avseende är anständig. Det torde stå klart att den är manipulativ, aggressiv och antidemokratisk.

Många frågar sig förstås: Vad kan man göra?

En första enkel åtgärd vi – var och en – kan vidta i dessa corona­pandemins tid är att använda våra sociala medier till att protestera mot den skenrättegång som regimen bedriver mot Demirtas och hans 107 medåtalade. Den svenska regeringen bör kräva frigivning av alla politiska fångar och alla medlemmar och politiker i HDP. Det behövs både solidaritet men också politiskt ställningstagande.
Vi kan göra det på två hashtagg: #SolidarityWithHDP och #DefendKobane.