Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Politiker: Vill ni ha lärare?

Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Den blomstertid passerade ovanligt snabbt i år och skolan har börjat igen. Vi hoppas att alla skolor och förskolor har utbildade lärare som möter upp våra förväntansfulla och vetgiriga elever för att ge de bästa förutsättningarna för vår framtida generation. Tyvärr tror vi att det inte alltid är så.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nu är lärarbristen ett faktum! Vi har varnat för detta. Vi såg att många lärare kämpade en ojämn kamp mellan glädjen att vara lärare och en ständigt ökande arbetsbörda. Många arbetsuppgifter har tillkommit, ofta på bekostnad av tid att planera och följa upp undervisningen. Vi är övertygade om att detta leder till ökad stress bland lärarna och en sämre kvalitet på undervisningen. De nya förvaltningarna för grundskola och förskola ser vi som något mycket positivt och vi hoppas att de kommer att bidra till ökad likvärdighet och minskad segregation samt, på sikt, även bidra till en tydlig koppling till utbildningsförvaltningen och vuxenutbildningen.
2035 kommer det fattas 79 000 lärare i Sverige, enligt SCB:s siffror.

Vi har framtidshopp, men är bekymrade över arbetsvillkoren för lärare som ska inspirera elever och barn att vilja och våga satsa inför framtiden. För att skolan, på olika nivåer, ska fungera krävs krafttag mot den ökande lärarbristen! Göteborg måste bli en stad dit lärare söker sig och där lärare vill stanna. Vi anser att följande faktorer är avgörande för att kunna behålla och rekrytera lärare:
• Rimlig arbetsbelastning.
• En genomtänkt lönepolitik.
• Bra och relevant fortbildning.

Arbetsbelastningen har ökat under många år; lärare ägnar allt mer tid åt dokumentation och administration, vilket i kombination med ökande klasstorlekar lett till en situation som, för alltför många lärare, blivit ohållbar. Vi får signaler från ett flertal skolor att man ökar undervisningstiden för lärare utan att ta bort något annat.

Lärares viktigaste uppdrag är undervisning, men bra undervisning kräver rimlig tid till planering och uppföljning, annars blir kvaliteten lidande. En utredning är gjord vad gäller lärares administrativa börda och den är tydlig; nu måste det bli verkstad!

Lärarlönerna har ökat de senaste åren, mest tack vare olika statliga satsningar på vissa lärare. Detta har lett till att andra lärare känt sig missgynnade och flyttat till våra kranskommuner för att få en rimlig löneutveckling. Detta är ohållbart! Vi måste ha en lönepolitik som får lärare att vilja stanna och därmed skapa en kontinuitet i skolgången för våra elever.

Vi har i avtalet, till skillnad mot de flesta yrkesgrupper, en fastställd tid som ska användas till fortbildning. Detta är en möjlighet som ofta utnyttjas dåligt. Vi upplever att tiden har använts till annat där olika möten eller lärare som flyttar möbler och material till andra lokaler har ersatt relevant fortbildning. Här krävs en förändring!

I Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund är vi övertygade om att Göteborgs politiker vill ha en bra skola. Vill ni det? Vi tror på en ljus framtid! Gör ni det? Våra elever och barn är värda en bra skola där lärare ges goda förutsättningar att göra ett bra jobb! Är vi överens?

Ämnen i artikeln