Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Orimligt när vanligt folk ska betala högavlönades skattesänkningar

Regeringens budget ökar ojämlikheten, menar Rasken Andréasson.
Regeringens budget ökar ojämlikheten, menar Rasken Andréasson. Bild: Foto: Thomas Johansson / TT

Dagens ETC.

Verdandi vänder sig starkt mot regeringens orättvisa politik som leder till ökande ojämlikhet. Ojämlikheten förstör vårt land, skriver Rasken Andréasson, ­Verdandis ordförande.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ojämlikhet leder till en mängd problem för ett samhälle. När extrem rikedom lever sida vid sida med fattigdom kommer samhället att dras isär på ett sätt som till slut blir omöjligt att återställa. Därför är det orimligt av regeringen att lägga fram en budget som ytterligare ökar ojämlikheten. Vanligt folk får betala priset för att de högst avlönade ska erhålla stora skattesänkningar.

Sverige har blivit alltmer ojämlikt från 1980-talet och framåt. Sverige är ett av de länder där ojämlikheten ökar mest. Under dessa år har situationen för kapital och företag förbättrats avsevärt – bolagsskatten har sänkts och arvsskatten, gåvoskatten och förmögenhetsskatten är borttagna. Den förda bostadspolitiken med allt färre hyresrätter och allt färre bostäder som fördelas utifrån behov har lett till att Sverige idag är ett mer segregerat samhälle än tidigare.

Under en följd av år har människor med inkomster från arbete gynnats och de med högst inkomster har fått mest. Samtidigt har människor som blivit långtidssjukskrivna, arbetslösa eller av andra skäl inte längre kunnat delta på den ordinarie arbetsmarknaden fått det allt svårare. Den som redan från början levde under knappa förhållanden och stod långt från arbetsmarknaden har fått allt svårare att upprätthålla ett värdigt liv.

I detta läge går regeringen fram till riksdagen med en statsbudget som kommer att öka ojämlikheten ytterligare. Den tiondel av befolkningen som tjänar mest får cirka 45 procent av utrymmet i statens budget. I denna tiondel av befolkningen är ungefär tre fjärdedelar män. Den tiondel som tjänar minst får cirka 2,5 procent av utrymmet i statsbudgeten (källa: statsbudgeten diagram 1.2).

I ett läge när Sverige har starkare statsfinanser än på länge är det orimligt. Vanligt folk får betala priset för att de högst avlönade ska erhålla stora skattesänkningar.

I kölvattnet av denna orättvisa politik växer också arrogansen och föraktet för svaghet. Den under­sköterska som hade mage att ifrågasätta de rikas skattesänkningar kallades ”parasit” av en före detta moderat riksdagsledamot. Och politiker som är ansvariga för budgeten gör sitt bästa för att försöka blanda bort korten och låtsas som om utvecklingen i själva verket inte alls går åt fel håll. Det är sorgligt att se.

För att kunna göra något åt problemen måste ansvariga makt­havare inse att deras politik sedan mer än 30 år har lett till större ojämlikhet och ökad fattigdom. Nu behövs en politik för social rättvisa.

Vi i Verdandi kräver:

• Återupprätta de sociala trygghetssystemen. Alla ska ha rätten att leva ett liv i värdighet.

• Höj pensionerna för de 300 000 gamla som lever under fattigdomsgränsen.

• Bygg fler hyresbostäder med ­hyror som människor med låga löner har råd med.

• Satsa på de skolor som har minst resurser och störst problem.

• Bygg ut välfärden så den omfattar alla.

• Sluta privatisera och sälja ut ­gemensamma verksamheter.

• Mer pengar till beroendevården.

• Höj sjuk- och aktivitetsersättningen för dem som inte kan jobba.

• Betala satsningarna med skatt på förmögenheter och höga inkomster.

00:00 / 00:00