Hoppa till innehållet

Kulturdebatt

Debatt: Opartiskheten är alltid en fråga hos oss

Olov Carlsson, SR.
Olov Carlsson, SR. Bild: Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio / Christine Olsson/TT

Dagens ETC.

Självklart tittar vi på den fråga som ska bevakas och gör sedan en samlad bedömning om medarbetarens opartiskhet kan ifrågasättas. Det skriver Olov Carlsson, biträdande programdirektör på SR med ansvar för innehållsproduktionen, i en replik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I en debattartikel från organisationen TRYCK kritiseras vissa beslut som vi som företag tagit i samband med uppropet ”Vems SR” och frågor ställs om hur vi tänker kring vår opartiskhet.

För tydlighetens skull måste jag inleda med att korrigera ett flertal missuppfattningar i texten. Ingen medarbetare hos oss har fått begränsningar i sin möjlighet att bevaka vissa frågor på grund av sin härkomst, vi har inte hanterat #metoo på annat vis än vi hanterat uppropet ”Vems SR”, utan alla diskussioner och begränsningar gällande medarbetare härör från en individuell bedömning, precis som vi alltid gör, oavsett fråga. Och ingen hos oss har beskyllt några medarbetare för dålig arbetsmoral. Jag har inte ens stött på det påståendet tidigare, men vänder mig i det starkaste mot den anklagelsen. Men att ytterligare kommentera enskilda medarbetare och de diskussioner vi för eller inte för är något vi inte gör i offentligheten, jag kommer därför inte att göra det här heller.

Det spelar inte heller någon roll i sammanhanget. Grunden i hur vi arbetar med opartiskhet är att vår journalistik och publicistik inte ska kunna ifrågasättas för att vara annat än oberoende och opartisk. Det gäller vår rapportering och det gäller våra medarbetare. Därför hanterar vi opartiskheten genom att i kollektivavtal och regler, bland annat i Public Service Handbok, tydliggöra för våra anställda vad som gäller.

I kollektivavtalet står att ”Medarbetare inom public service-företagen är skyldiga att i offentliga sammanhang avhålla sig från sådana uttalanden och åtgärder som kan medföra att företagets opartiskhet, särskilt på det politiska området, med fog kan ifrågasättas” och i Public Service Handboken står att ”Sveriges Radios oberoende ska aldrig kunna ifrågasättas och därför krävs att medarbetarna är opartiska och trovärdiga. Det innebär t ex att medarbetare som vid sidan av arbetet är personligt engagerade i en sakfråga eller ett ämne inte kan vara inblandade i bevakningen av den frågan eller det ämnet.”

När vi hanterar dessa frågor i relation till uppropet ”Vems SR” har vi gjort en bedömning gällande innehållet i dokumentet, där enligt vår bedömning vissa av de krav som framförs inte är förenliga med svensk lag, hur det eventuella ställningstagandet tar sig uttryck, vilken position i samhällsdebatten medarbetaren tar och hur publiken/omvärlden uppfattar det. Självklart tittar vi på den fråga som ska bevakas och gör sedan en samlad bedömning om medarbetarens opartiskhet kan ifrågasättas och om eventuella begränsningar för medarbetare att kunna rapportera om vissa frågor.

Det går också bra att ta del av ett blogginlägg om denna fråga som jag skrev häromdagen. Läs gärna.

Ämnen i artikeln