Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nya lagen kommer leda till fler apatiska barn

"Mänskliga rättigheter är en av grundpelarna för demokratin men för att de ska förverkligas måste vi stå upp för dem – också när det inte är populärt." säger debattör Eliot Wieslander.
"Mänskliga rättigheter är en av grundpelarna för demokratin men för att de ska förverkligas måste vi stå upp för dem – också när det inte är populärt." säger debattör Eliot Wieslander. Bild: Bild: FreeImages.com

Dagens ETC.

Det enda som fungerar för att få barn ur apatiska tillstånd är att ge dem hoppet tillbaka. Den tillfälliga asyllagen kommer skapa större hopplöshet och leda till fler apatiska barn. Konsekvenserna av lagen måste uppmärksammas. Det skriver Läkare i världens generalsekreterare Eliot Wieslander i veckans debatt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

"Min son hade slutat äta redan när vi kom till Turkiet. Det är som att han har tappat viljan att leva. Vi trodde att om vi bara lyckades ta oss till Sverige skulle allt bli bättre men nu har vi fått avslag på vår asylansökan och vi vet inte var vi ska ta vägen. Jag vet inte var vi ska ta vägen. Om vi blir skickade tillbaka kommer jag att bli dödad, precis som min man, och min son kommer att dö."

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det här vittnesmålet kom till Läkare i Världen från en mamma till en apatisk pojke vi kan kalla Ralf. Han kan själv inte äta, inte gå i skola, inte tala och inte hålla sina ögon öppna. Han matas genom sond så att han får i sig näring.

 En flicka, Erika, som besökte Läkare i Världen i vintras med sin apatiska bror håller på att tappa hoppet hon med. Familjen har fått avslag på sin asylansökan trots att de utsatts för förföljelse, våld och hot. Hon vet att hon inte kommer att få stanna i Sverige och när hennes familj blir avvisad kommer hennes bror att dö. Det är inte omöjligt att en avvisning betyder en framtid av våld och sexuella övergrepp för henne och mamman. Hon vet, för hon bevittnade det förra. Det enda samhället vill erbjuda dem är elstötar för att kanske "väcka" brodern, något som expertisen inom barnläkarkåren avråder starkt från.

Apati, eller uppgivenhetssyndrom, sker då ett barn upplever för många trauman tills det att deras kropp inte orkar mer. Det är en normal reaktion på väldigt onormala händelser. Det går inte att väcka någon ur apati men det går att bota. Det är ett tillstånd inget barn ska behöva utstå, men det blir allt vanligare i Sverige i dag. Medicinen heter trygghet.

Migrationsverket har gett Ralf avslag i grundärendet för att de inte anser att han har fått tillräcklig anknytning till Sverige i och med att han är katatonisk. Hans tillstånd i sig eller de trauman som låg bakom är inget de fäster vikt vid. Han är från fel land.

Den nya lagen som togs den 21 juli med syftet att göra det svårare att söka asyl i Sverige kommer att leda till fler apatiska barn. Det kan vi säga med säkerhet efter 25 års erfarenhet av att träffa de här barnen i Sverige. När de humanitära skälen tas bort som en grund för asyl blir det kvinnor och barn som drabbas allra hårdast.

Lagen som svek Ralf och Erika, som gör att de fortsätter leva i hopplöshet dag efter dag, är den lag som Sveriges politiker ansåg vara alltför generös. Med den nya lagen kommer de och andra som dem inte ha en chans till att få ett permanent uppehållstillstånd och den vård och trygghet de behöver för att bli friska.

Det enda som vi vet fungerar för att rädda dessa barn ur apati är att ge dem hoppet tillbaka. Det är för hoppet #vivittnar. Den nya lagen ska vara tillfällig men vi är djupt oroliga, både för vad som kommer att hända med barnen under tiden och för att synen på mänskliga rättigheter under dessa tre år ska förskjutas ytterligare. Vi kräver därför att lagen ska rivas upp och vädjar till domstolarna att så länge tolka den i enlighet med konventionerna vi skrivit under på.

Mänskliga rättigheter är en av grundpelarna för demokratin men för att de ska förverkligas måste vi stå upp för dem – också när det inte är populärt. Vittna du också om de brott mot rättigheterna du ser genom att använda hashtagen. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.