Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Nu ska satsningarna på skolan börja ge frukt

Bild: Bild: Canstock

ETC Sundsvall.

Majoriteten lägger extra resurser till de lägre årskurserna och har idéer om att öka grundbemanningen. 2016 ska bli ett år då förbättringsarbetet i skolan ska börja märkas, skriver JoãoPinheiro och Hans Zetterkvist, ordförande och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Inför 2016 har vi bestämt oss för att satsa ordentligt på skolan och barnens utbildning. Vi vill att barnen i Sundsvall ska ha de bästa lärarna och få den bästa undervisningen. Vi ser fram emot att ta tag i de stora frågorna. Det är viktigt att det nu börjar märkas att vi har startat förbättringsarbetet.

Vi ser till att extraresurser till de lägre åldrarna gör det möjligt att tidigt stärka barnens möjlighet till en god och trygg skolgång. Det ger dem möjlighet till mer tid med sin lärare vilket hjälper dem som riskerar att halka efter, såväl som de barn som gärna vill springa före.

Majoriteten i nämnden har stora förväntningar för det kommande året som är fullt av stora utmaningar. Vi ser fram emot att tydliggöra våra hjärtefrågor genom ett tydligt och intresserat ledarskap i skolan, något vi hoppas ska få genomslag i hela organisationen från den nya skoldirektören till den enskilda läraren.

Personalen är den viktigaste resursen, det gäller i alla verksamheter, men särskilt inom skolan. Sjuktalen är en stor utmaning där målet är tydligt; att få ner det till ett minimum. Vi ser allvarligt på situationen och anser att något måste förändras. En tanke som majoriteten har är att istället för att ringa in vikarier samma morgon så vill vi se om inte en ökad grundbemanning är ett smartare sätt att hushålla med resurserna, både de mänskliga och de ekonomiska. 

Vi har redan uppnått flera av våra vallöften:

  • Vårt vallöfte om gratis läxhjälp finns idag på de flesta skolor, men kan se lite olika ut. Olika skolor har valt att lösa uppgiften på olika sätt. 
  • 2015 blev vi utsedda till årets bästa IT-kommun, vilket är svårslaget. Vi fortsätter dock vår satsning på IT i skolan som vi ser har varit mycket framgångsrik. Datorn är idag en naturlig del av vardagen och har därför en självklar plats i skolan som ett pedagogiskt redskap i undervisningen.
  • Vi har uppnått vårt mål om att möta behoven av nattöppen förskola. 

På det hela taget jobbar vi på för att förstärka den kommunala skolan och göra den i toppklass. Då är det viktigt att vi hela tiden ser hur vi kan få högsta kvalitet på barnens utbildning. Där är det viktigt att se till att alla barn får jämlika möjligheter att klara av skolgången. Ska vi göra det så måste alla dra åt samma håll och vilja samma sak; barnens bästa.

Ämnen i artikeln