Opinion
Debatt: Nu sätter vi arbetet mot våld i nära relationer först
Dagens ETC
I Stockholms stad är arbetet för att bekämpa våld i nära relationer en högt prioriterad fråga. Därför har vi bland annat sett till att avskaffa egenavgiften på skyddade boenden. Men än är vi inte nöjda. Steg för steg genomför vi en politisk reformagenda för att göra det lättare att lämna en våldsam relation och successivt få ett slut på våldet i nära relationer.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Drygt 1 av 3 kvinnor i Sverige har någon gång i livet blivit utsatt för våld i en nära relation, och under 2024 dödades 11 kvinnor av en partner eller före detta partner. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem som inskränker kvinnors rätt till frihet och trygghet varje dag.
Semestern utgör en särskilt utsatt tid för en kvinna i en våldsam relation. En tid som egentligen ska präglas av vila och återhämtning blir en otrygg och osäker period när kvinnan tvingas tillbringa mer tid med sin våldsutövare.
I Stockholms stad är arbetet för att bekämpa våld i nära relationer en högt prioriterad fråga. Det första vi gjorde efter att vi tillträdde efter valet 2022 var att avskaffa egenavgiften på skyddade boenden. Kvinnor som akut söker sig bort från en våldsam relation ska inte behöva betala något för att få en säker plats att bo på.
Efter det har reformerna för att motverka våld i nära relationer och ge dessa kvinnor stöttning blivit fler.
Vi har fördjupat vår samverkan med polisen och tillsammans infört den så kallade Islandsmodellen i hela Stockholm. Det är en modell där polisen direkt tillkallar stadens socialtjänst om det finns barn inblandade i våld i hemmet. Vi har utbildat allmännyttans husvärdar – de som dagligen rör sig i stockholmarnas hem – att upptäcka om det förekommer våld i hemmet, samtidigt som vi har ändrat Bostadsförmedlingens förtursregler så att våldsutsatta kvinnor enklare ska få ett stadigvarande och tryggt hem.
Men vi är inte nöjda. Vi kan se att vår socialtjänst får in fler ärenden från personer som vill ha hjälp och stöd på grund av våld i en nära relation. Statistiken visar att vårt arbete och samhällets uppmärksammande av det här samhällsproblemet fångar upp ett tidigare mörkertal. Därför är det viktigt att vi fortsätter utveckla vårt arbete för att kunna erbjuda dessa kvinnor ett bättre och effektivare stöd när de vill lämna en våldsam relation.
Under året har vi därför börjat implementera ett Bryt upp-program som syftar till att säkerställa att vi ger ett sammanhållet stöd till våldsutsatta, oavsett var i Stockholm man bor. Den våldsutsatta kommer bara att behöva berätta sin historia en gång och därefter få det stöd som behövs för att kunna lämna den destruktiva och våldsamma relationen. Programmet kommer bland annat att innebära att kvinnorna får individuell rådgivning och vägledning, stöd i rättsprocessen, ekonomiskt stöd, bättre hjälp för att hitta ett fast boende samt stöttning i kontakten med hälso- och sjukvården.
I Stockholm står vi på de utsatta kvinnornas sida. Steg för steg genomför vi en politisk reformagenda för att göra det lättare att lämna en våldsam relation och successivt få ett slut på våldet i nära relationer.
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.
Detta kanske också intresserar dig

Ansvar börjar inte vid tändstickan – det börjar i samhällets svek mot barnen

Urban mining – ett rättvist alternativ till nya gruvor i Sápmi

Sollentuna visar hur Sverige slitits isär – dags att agera!

Häv associeringsavtalet med Israel

Ta inte bort min rätt att beta friskt gräs
