Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nu kan staten tjuvlyssna på din karantän

Bild: Foto: Charlie Riedel/TT/AP

Dagens ETC.

Den första april trädde en ny lag i kraft i Sverige som ger polisen större möjligheter till hemlig dataavlyssning. Det är en integritetskränkande lag som borde vara ett aprilskämt och inte verklighet, det skriver flera representanter för Grön ungdom.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Gång på gång har historien lärt oss att kriser är det bästa tillfället för politiska ledare att inskränka medborgarnas frihet och stärka sin egen makt. Coronakrisen är inget undantag. Runt om i världen ser vi hur lagar röstas igenom som ger staten mer makt över människors liv.

Putin, Orbán och Netanyahu försöker klamra sig fast vid makten. Och Netanyahu vill även att Israel ska kunna övervaka människor för att stoppa spridningen av Corona, något som man gjort i Sydkorea. Ett drag som kritiseras av människorättsaktivister för att det är en oproportionerlig åtgärd som riskerar att kränka mänskliga rättigheter.

Grön ungdom håller med om att övervakning av människor är en inskränkning av en fundamental rättighet men tyvärr verkar inte det gälla majoriteten av Sveriges partier. I andan av krafttag mot kriminaliteten i Sverige har det röstats igenom två lagar som gör det möjligt för polisen att hemligt avläsa människors data. Lagen gäller för den som är skäligen misstänkt för brott som kan leda till två års fängelse, men riktar sig även till personer som inte själva är misstänka men kan bli kontaktade av den misstänkte. Detta började gälla den första april. En lag som borde vara ett aprilskämt. Den 1: a juli träder en lag i kraft som förenklar lagändringen som började gälla den första april, genom att ta bort kravet på att rätten behöver hålla ett sammanträde innan beslut.

Lagarna får kritik från tunga remissinstanser. Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder kritiserar den första främst för att den misstänkte inte får reda på om polisen använt detta medel samt att det inte går att veta om avlyssningen blir borttagen efteråt. Advokatsamfundet menar att lagen är allt för inskränkande. Beredningen för rättsväsendets utveckling menar att det inte finns tillräcklig forskning på eller erfarenhet av denna typ av lagstiftning.

För det handlar inte om ett vanligt tvångsmedel såsom en husrannsakan. Det handlar om att hela din person kan övervakas, och däribland dina politiska åsikter. Det handlar om var du befinner dig och möjligheten att avlyssna din mobiltelefon och se genom dess kamera. Vill vi att man som skäligen misstänkt för brott på två år och alla den personens kompisar, familj och bekanta ska bli avlyssnade? Hur kommer den utnyttjas om Sverigedemokraterna tar makten?

De två lagarna röstades igenom med konsensus bland alla partier utom Vänsterpartiet i riksdagen. Partier som utger sig för att prioritera människans rätt till frihet får igenom en integritetskränkande lag. Miljöpartiet menar sig vilja skydda människans rätt till uttryck men argumenterade i riksdagen att denna lag är viktig för att vara i takt med teknikutvecklingen. Men den hemliga avläsningen är integritetskränkande och går inte att jämföra med vanliga tvångsmedel.
Våra liv i coronatider är starkt beroende av elektroniska verktyg vilket tydliggör hur inskränkande den hemliga dataavläsningen riskerar bli.

00:00 / 00:00