Hoppa till innehållet

Slutreplik

Debatt: Nej MP, klimatpolitiken får inte baseras på magkänsla

”Jag hoppas MP är redo att göra arbetet som krävs för att skapa en hållbar och stabil energi- försörjning i Europa”, skriver debattören.
”Jag hoppas MP är redo att göra arbetet som krävs för att skapa en hållbar och stabil energi- försörjning i Europa”, skriver debattören. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Vi måste se till att investeringar går till att fasa ut användning av fossila resurser och satsa på förnybart. Men Miljöpartiet verkar vara mer intresserat av plakatpolitik, skriver Fredrick Federley (C).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är nästan skrattretande att läsa Jakop Dalundes svar till min artikel. Det är bra att MP till slut röstade för den breda överenskommelse som låg på bordet – och därmed stärker klimatarbetet i Europa – men återigen skiner ljuset igenom; partiet verkar mer suget på plakatpolitik än på att göra skillnad på riktigt. Vem som kan utmåla sig själv som mest klimatvänlig utåt och med hjälp av floskler är inte ett spel jag tänker spela. Däremot är MP välkomna ned till förhandlingsbordet, där den faktiska förändringen sker. 

I förra veckan röstade alltså Europaparlamentet genom en resolution om de så kallade TEN-E-riktlinjerna som ska revideras 2020, en revidering som bland annat ska resultera i att EU:s klimatmål ska vara inkluderade i alla energiprojekt. Syftet är att minska utsläppen och stärka en hållbar utveckling av Europas energiinfrastruktur och säkerhet i energiförsörjningen. Så långt är allt bra.

Sedan, när Dalunde ska börja beskriva problemet, så slirar han direkt på verkligheten. Tvärtom vad Dalunde påstår så handlar den så kallade PCI-listan, som Europaparlamentet röstade igenom i februari, inte om att EU faktiskt ska finansiera gasprojekt. Det som Miljöpartiet nämligen glömmer bort att förklara är att Europa haft betydligt fler fossila projekt om den uppdaterade PCI-listan inte hade klubbats, eftersom den gamla listan då fortsatt skulle ha gällt. Man hade också nekat alla de viktiga elledningsprojekt som också ingår och behövs för att klara klimatomställningen. Man vill hellre att det ska se bra ut än att det betyder något för klimatet, det är det som är skillnaden mellan oss och Miljöpartiet.

När man tar beslut som påverkar 500 miljoner människor och deras vardag och levebröd kan man inte trycka på omröstningsknappen baserat på magkänsla. Det finns en verklighet som Miljöpartiet ofta inte tar in i sina åsikter. Vi måste se till att investeringar går till att fasa ut användning av fossila resurser och satsa på förnybart.

EU-parlamentet kräver nu av EU att komma fram med övergångsriktlinjer för investeringar och urval av energiprojekt för den femte PCI-listan i slutet av 2020 för att säkerställa att finansieringen är i linje med Parisavtalet. Det är här vi gör det riktiga arbetet för att ställa om Europas energisystem till grönt och hållbart, genom att sätta kriterierna för vilka projekt som hamnar på PCI-listan. Dessa kriterier måste nämligen ändras för att komma åt grundproblemet.

Det kommer krävas mer än att säga nej för att ställa om till klimatneutralitet. Jag hoppas MP är redo att göra arbetet som krävs för att skapa en hållbar och stabil energiförsörjning i Europa.

Ämnen i artikeln