Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Naturskyddsföreningen ska vara en blåslampa

Dagens ETC.

I Dagens ETC ger Per Gahrton sin analys om varför det gick dåligt för Miljöpartiet i riksdagsvalet. Han lyfter vikten av grön reformpolitik, något som vi i Naturskyddsföreningen tycker är centralt oavsett regering.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I sin artikel skriver Gahrton också:

”Ett svårslaget rekord var när Naturskyddsföreningen jämförde oppositionspartiet V:s riksdagsmotioner med regeringsbeslut av S-MP regeringen och där av drog slutsatsen att V är mer miljövänligt än MP. Hur skulle det ha sett ut om V också, vilket partiet önskade, hade ingått i regeringen? Att på detta sätt hylla den verbala protestradikalismen framför grön reformpolitik, vittnar om brist på verklighetssinne. Hur ska vi ha minsta chans att någonsin ställa om till en hållbar samhällsmodell om varje konkret försök som innebär kompromiss avfärdas som svek?”

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

Vi känner inte igen oss i denna beskrivning. För att undvika vidare missförstånd är det därför angeläget att klargöra några fakta om vad Naturskyddsföreningen sagt och gjort.

I 30 år har Naturskyddsföreningen inför riksdagsvalen granskat vad riksdagens partier har gjort och vill göra i miljöpolitiken. Inför valet i år gjorde vi tre omfattande, granskande rapporter för att ge en samlad bild av partiernas och regeringens ambitioner och agerande.

Vår första rapport, ”Ny fart i miljöpolitiken”, utvärderade hur partierna agerat 2014-2018. Rapporten fokuserade specifikt på riksdagsarbetet, det vill säga vilka skarpa förslag som lagts där i form av motioner eller propositioner. Detta jämfördes med hur partierna ställt sig till Naturskyddsföreningens 18 miljöpolitiska förslag 2014. Utvärderingen visade att tempot i miljöpolitiken har ökat.  Av 18 förslag hade fem genomförts, och ytterligare åtta hade genomförts delvis. Detta jämfördes med mandatperioden innan, då endast ett av 18 förslag genomfördes.

Vänsterpartiet kom bäst ut i denna granskning. Vi konstaterade att partiet haft en dubbel roll som del i budgetförhandlingarna med regeringen och samtidigt som ett oppositionsparti i riksdagen. Partiet står bakom regeringens miljösatsningar och har samtidigt kunnat lägga förslag i riksdagen som går längre än regeringens, men vi noterade också att partiet inte lyfter miljöpolitiken som en tydlig profilfråga.

Vidare konstaterade vi att det fanns en skillnad mellan Miljöpartiets ambitioner inför mandatperioden och den politik som partiet, som en del av regeringen, drivit igenom i riksdagen. Denna skillnad kunde förklaras med att regeringspartnern Socialdemokraterna hade lägre ambitioner på miljöområdet, och med det parlamentariska läget, där regeringen agerat i minoritet. Vår granskning pekade på att Socialdemokraterna, tack vare samarbetet med Miljöpartiet, drivit en mer ambitiös miljöpolitik än den som partiet ställde sig bakom inför förra valet.

Vi har valt att använda samma metod för granskningar över åren för god jämförbarhet, en metod som går att utföra på ett transparent och verifierbart sätt. Men att göra en korrekt och rättvisande analys utifrån budgetförhandlingar mellan partier är snudd på omöjligt. Naturskyddsföreningen har inte insyn i dessa processer, vare sig vilka partier som ligger bakom enskilda miljöförslag, eller vad partierna enats om gällande vem som får ”ta äran” för de olika sakfrågorna som gjorts upp.

För att få en bredare och mer komplett bild av partiernas ambitioner och regeringens arbete har vi inför de senaste valen gjort ytterligare två granskningar. Vår andra rapport, ”Höjd ribba i miljöpolitiken”, utgick från partiernas svar på 18 miljöpolitiska förslag som Naturskyddsföreningen ser som prioriterade inför kommande mandatperiod. Den visade att Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställde sig bakom alla förslag och att Liberalerna ställde sig bakom 16 förslag, vilket var betydligt fler än det miljöprofilerade Centerpartiet.

I den tredje rapporten ”Naturen vinner mark”, granskade vi regeringens miljöpolitik inom tre områden – klimat, biologisk mångfald och miljögifter. Slutsatsen var att regeringen gjort en väsentlig ambitionshöjning inom miljöpolitiken jämfört med den förra alliansregeringen. Regeringen har exempelvis fått viktiga styrmedel på plats och fördubblat miljöbudgeten.

Att vi genom våra granskningar skulle ha hyllat ”verbal protestradikalism framför grön reformpolitik” stämmer alltså inte. Vi har tvärtom konsekvent lyft fram att Miljöpartiet, genom att utgöra en del av regeringen, spelat en viktig roll för att flytta fram regeringens positioner, förslag och beslut på miljöområdet och för de miljöframgångar som uppnåtts.

Varje miljövinst kräver ansträngningar. Vi har stor respekt för varje politiker och parti som i regering eller i opposition gör vad som går att göra för att driva igenom miljöpolitiska förslag. Som partipolitiskt obunden miljöorganisation kommer vi att göra allt vi kan för att sätta miljöfrågorna högt på den politiska agendan och fortsätta att peka på de nödvändiga förändringar som måste till. För att nå en hållbar framtid krävs såväl blåslampa som reformpolitik.

00:00 / 00:00