Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Näthat är inte bara ett ungdomsproblem

ETC nyhetsmagasin.

Hur kan en demokrati med yttrandefrihet fungera om man har ett utbrett näthat? Hur kommer vår demokrati se ut när vi inte kan säga eller skriva vad vi tycker utan att bli påhoppade av nedtryckande kommentarer?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Hur kan vi ens ha en yttrandefrihetsgrundlag om vi inte respekterar varandras åsikter?

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Enligt en enkätundersökning som vi har genomfört med över 200 vuxna personer har 27 procent utsatts för näthat. Detta visar att näthat inte bara är ett ungdomsproblem, att ungdomar inte är de enda som är inblandade i den största hatrörelsen i dagens samhälle. Experter uttalar sig ofta om ungdomar som hatar på sociala medier. Men hur är det med den stora majoriteten i dagens samhälle – de vuxna? När vi gick igenom svaren för vår enkät så blev vi förvånade. Att vuxna som ska vara VUXNA och bete sig ordentligt, kan gå ut på internet och trycka ner andra, att de ska lära oss om respekt när de inte vet själva hur det är att respektera andra personer.

Vi anser att näthat och demokrati är en orimlig kombination av den enkla anledningen att i en demokrati har alla precis lika stor rätt att uttrycka sin åsikt. Om då någon tar sig rätten att trycka ner någon annans tankar och åsikter och därmed inhyser rädsla i personen, kanske personen i framtiden inte vågar säga vad hen tycker. Det säger sig självt att detta i sin tur gör så att bara en liten del av samhället kan uttrycka sina åsikter vilket blir partiskt, omänskligt och fel. Näthat splittrar vårt samhälle. Det skapar en rädsla och otrygghet som sprider sig bortanför våra hem och ut på våra gator.

Kanske tar vi yttrandefriheten för givet? Den senaste tiden har vi läst om journalister som får hot från främlingar, till och med mordhot där det står att de vet var journalisten bor. Näthat är så mycket mer än bara vassa vardagliga kommentarer, näthat är också hot som skapar osäkerhet på riktigt. Det finns journalister och andra personer som kommer att vara rädda för att uttrycka åsikter och den rädslan är mycket farligare än bara känslor som blir sårade. När yttrandefriheten och tryckfriheten trycks ner av hot och hat gör det vår demokrati sårbar.

Tänk innan du talar. En demokrati där inte alla kan uttrycka sina åsikter är inte en demokrati utan en diktatur.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.