Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: När SD kommer in åker jämställdheten ut

Jimmie Åkesson tror på ett homogent samhälle. Men vem ryms i det?
Jimmie Åkesson tror på ett homogent samhälle. Men vem ryms i det? Bild: Bild: Anders Wiklund/TT

Dagens ETC.

SD:s familjepolitik bygger på en samhällsvision som utgör ett direkt hot mot kvinnor och minoriteter, skriver Kvinna till Kvinna och Expo.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

SD:s familjepolitik bygger på en samhällsvision som utgör ett direkt hot mot kvinnor och minoriteter, skriver Kvinna till Kvinna och Expo som nu startar den gemensamma kampanjen #minsvenskafamilj.

I Sverigedemokraternas framtidsvision lever alla i heterosexuella kärnfamiljer. Invandringen ska i stort sett ha upphört, och de som ändå har invandrat ska anpassa sig till ”svensk kultur och svenska värderingar”. (Oklart vem som ska definiera dessa begrepp – Jimmie Åkesson? Kungen?)

SD:s drömsamhälle är homogent. Alla ska vara lika – förutom män och kvinnor, som enligt partiet föds med biologiska skillnader och bör ha tydligt åtskilda roller. Eller med SD:s jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bielers ord:

”Rent evolutionärt så har kvinnor en större tendens att söka sig till omsorgsbranscher och mer känslomässiga argument. Män är mer rationella och har mer jägarinstinkter.” (SvD, 22 april)

Samtidigt menar SD att utrymmet för ”individuella avvikelser” är stort. Efter att ha granskat partiets familjepolitik i studien Folk, familj och fosterland ställer vi oss frågan: hur stort?

Den bild av samhället som tonar fram i SD:s principprogram och uttalanden förefaller nämligen inte ge utrymme för de människor som finns i vår vardag.

Våra familjekonstellationer ser ut på en rad olika sätt – flerspråkiga, bonusbarn, homofamiljer, mamma pappa barn, familjer med en förälder, kollektiv, familjer utan barn och så vidare. Några av oss kan leva tillsammans tack vare möjligheten till familjeåterförening (som SD kraftigt vill begränsa). Många av oss som har barn försöker ge dem möjligheten att växa upp som individer – inte som Barbie- eller Ken-dockor. Vi känner alla någon som har behövt göra abort.

Våra liv stör SD:s och andra nationalisters världsbild. Nationalismen placerar kvinnor och minoriteter i marginalen. SD skuldbelägger kvinnor som gör abort. Samtidigt upphöjer de hemmafruar som föder många (”svenska”) barn – därav SD:s förslag om dubblerat vårdnadsbidrag. De vill förbjuda homosexuella att inseminera eller gifta sig. Den som behöver genomgå en könskorrigering ska enligt SD tvångssteriliseras.

SD:s visioner gör oss oroliga. Finns det någon plats kvar för alla de olika människor och familjer som lever i Sverige idag, när SD slår fast att mångkultur är dåligt och att barn ska ha ”tillgång till en kärnfamilj, med både en manlig och kvinnlig förälder”?

Frågan är vilka fler fri- och rättigheter SD skulle vilja tumma på?

Kvinna till Kvinnas erfarenhet efter att ha arbetat tillsammans med kvinnoorganisationer på Balkan under 20 år är att nationalismen är ett av de största hindren för demokratiska, jämställda samhällen.

De gånger SD påstår sig stödja kvinnor eller hbtq-personer är det i syfte att hetsa mot invandrare eller muslimer. Därför kan de aldrig att bli våra allierade, då vi anser att kampen för kvinnors och hbtq-personers rättigheter måste gå hand i hand med kampen mot rasism.

SD:s vision bygger dessutom på en bild av verkligheten som inte existerar. I vår värld är män mer än rationella jägare och kvinnor mer än omhändertagare. Vi vill leva våra liv som vi vill utan att klåfingriga nationalistiska politiker dikterar vårt privatliv, och våra relationer till dem vi älskar.

Därför startar vi idag kampanjen #minsvenskafamilj på Twitter, där vi uppmanar dig som inte känner igen dig i SD:s trångsynta framtidsvision att berätta eller visa hur just din ­familj ser ut.

Lena Ag är generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Daniel Poohl är VD på Stiftelsen Expo.

00:00 / 00:00