Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Mer massövervakning leder in oss på en farlig väg

Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Sveriges politiker och inte minst regeringen måste stå emot populistiska krav på massövervakning. Statens ögon och öron ska inte vara välkomna överallt, skriver Mårten Espmarker och Vera Maria Olsson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi skakas av terrordåd runt om i världen. Förra veckan fick vi bevittna fruktansvärda scener i Paris och Beirut. I flera länder är terrorn vardag. Här i Sverige höjde Säpo torsdags hotnivån till nivå 4 av 5, och många har ropat efter politisk handling. Statsminister Stefan Löfven presenterade därför idag å regeringens vägnar ett förslag om ökad kameraövervakning, hemlig dataavläsning och kontroll av biometri i pass.

Det är alarmerande förslag. Sverige är redan är ett av världens mest övervakade länder. På grund av FRA-lagen har Sverige en extraordinärt omfattande övervakningsinstans. Den är så långtgående att den till och med står i konflikt med Europakonventionen gällande rätten till privatliv. Sverige övervakar alltså vanliga medborgare i en sådan utsträckning att det gränsar till att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Mer övervakning är med andra ord varken etiskt försvarbart eller kanske ens lagligt. Att staten kan lyssna av till exempel skypesamtal med en betänklig försämrad rättssäkerhet leder mot ett övervakningssamhälle i dess värsta form: medborgarkontroll utan varken jurisdiktion eller medborgarnas vetskap.

Massövervakning är en allvarlig inskränkning i människors fri- och rättigheter. Därtill har massövervakning visat sig vara ett ineffektivt medel för att förhindra brott. Brottsförebyggande rådet menar till exempel att kameraövervakning är mest effektivt för egendomsbrott, som bilstölder, och mycket liten effekt som hjälpmedel mot andra typer av brott. Den direkta  effekten blir att staten får allt större kontroll över oss som bor här i Sverige. ”Storebror ser dig” är inte längre skräckpropaganda från Orwells 1984 eller exempel på diktaturers totalitära metoder, det har blivit verklighet för oss.

Det är också oroande hur vi allt mer lättvindigt förkastar Europas fria rörlighet. Gräns- och passkontroller ruckar på själva fundamentet i den europeiska unionen. Visionen om Europa som frihetens högborg är under angrepp av populistiska och konservativa krafter. Sveriges avsteg från Schengen skuggas dock av de hemska försök som unionen visat upp för att hålla personer som flyr för sina liv utanför EU. Biometriläsning av pass innebär i praktiken stängda gränser in till EU. Det är skamligt.

Sveriges politiker och inte minst regeringen måste stå emot populistiska krav på massövervakning. Statens ögon och öron ska inte vara välkomna överallt. Vi välkomnar konstruktiva och effektiva förslag för att motverka all form av extremism och terrorism. Ökad kameraövervakning och samtalsavlyssning är däremot ineffektiva förslag som leder oss in på en auktoritär väg. Daesh vill med terrorn som vapen förgöra det öppna och fria samhället. Gör inte jobbet åt dem. Låt dem inte vinna.
 

Mårten Espmarker, språkrör Gröna Studenter

Vera Maria Olsson, språkrör Gröna Studenter Stockholmsregionen