Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Mer klimaträttvisa i Glasgow

Den pågående klimatkrisen kräver en offensiv politik för omställning. De satsningar som gjorts för att starta om ekonomin efter pandemin visar samtidigt att resurserna finns. i
Den pågående klimatkrisen kräver en offensiv politik för omställning. De satsningar som gjorts för att starta om ekonomin efter pandemin visar samtidigt att resurserna finns. i Bild: Bild: Scott Heppell/AP/TT

Dagens ETC.

Den pågående klimatkrisen kräver en offensiv politik för omställning. De satsningar som gjorts för att starta om ekonomin efter pandemin visar samtidigt att resurserna finns. Det som nu krävs av Sveriges och världens ledare i Glasgow är en starkare politisk vilja, skriver vänster­partisterna Elin Segerlind och Grith Fjeldmose.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den senaste rapporten från FN-organet IPCC visar att världen befinner sig i en mycket allvarlig klimatkris. Det är otvetydigt att människan påverkar klimatet och effekterna av förändringarna syns här och nu i alla delar av världen, med smältande isar, svåra skogsbränder och till­tagande ­extrem­väder.

Enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP uppfyller inte de förslag på åtaganden som bland annat EU och Sverige föreslår till mötet i Glasgow inte på långa vägar Parisavtalets mål om maximalt 1,5 graders uppvärmning. Enligt UNEP krävs halverade utsläpp de kommande åtta åren för att nå målen. När världens beslutsfattare nästa vecka samlas till klimattoppmöte i Glasgow behöver därför ambitionerna höjas rejält för att få ner de fossila utsläppen.

Vänsterpartiet vill därför att Sverige på klimattoppmötet i Glasgow tar på sig ledartröjan för höjda ambitioner. Vi vill bland annat se ökade resurser från rika länder till fattiga länder för klimatomställning. Vi vill också att Sverige driver på för att fasa ut fossil utvinning och fossila subventioner.     

På alla nivåer av beslutsfattande, globalt, nationellt och lokalt krävs en kraftsamling för ökad fossilfri energiproduktion, hållbara resor och rättvisa klimatutsläpp. I Göteborg behöver trafiken ställas om till fossilfritt, fler delar av staden omvandlas från hög andel biltrafik till enbart kollektivtrafik, gång och cykel. Det måste bli billigare att resa kollektivt och energiförsörjningen bli fossilfri.

I hela Sverige behövs en samlad politik för omställning av industrin, storsatsningar på att bygga ut järnvägen i hela landet, ett stopp för utvinning av fossila resurser och att vi tar bort klimatskadliga ­subventioner.

Vänsterpartiet vill också inrätta en grön, statlig investeringsbank som kan skynda på omställningen av industrin och andra verksamheter. I omställningen behöver staten ta ett stort ansvar för att se till att människor vid behov får tillräckligt med stöd för vidareutbildningar och omställning till nya branscher.     

Det är också ett faktum att utsläppen skiljer sig oerhört mycket åt mellan rika och fattiga länder. Den rika världen har orsakat störst utsläpp, medan de som drabbas värst av klimatförändringarna är fattiga länder. Därför har rika länder ett ansvar för att stödja fattigare länder i omställningen. Rikare länder har också större möjligheter och resurser att på hemmaplan ställa om till fossilfritt. De rikas lyxkonsumtion i Sverige och ­världen medför mångdubbelt större ­klimatavtryck än andra människors. Den rikaste procenten i världen stod 2019 för hela 17 procent av de totala utsläppen av växthusgaser.

Därför måste de rika länderna bidra mer till ­klimatomställningen – en linje som Sverige måste stå upp för och skruva upp i Glasgow.

Hur coronapandemin hanterats visar att snabba förändringar kan göras i en exceptionell situation. Politiker har världen över fattat långtgående beslut om stora ekonomiska stimulanspaket för att bland annat rädda krisande branscher.

Enligt forskare vid Climate ­analytics i Berlin motsvarar de ­energiinvesteringar som krävs för att nå Parisavtalets mål bara en tiondel av de totala stimulans­paketen. Detta visar att om den politiska viljan finns, så finns också resurserna.

Det är dags för lokal, nationell och global klimaträttvisa