Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Marknadshyror löser inte bostadsbristen

Med borgerlig politik kommer allt fler göteborgare få svårt att hitta egen bostad, skriver Christian Larsson (V), ordförande för bostadskön Boplats Göteborg.
Med borgerlig politik kommer allt fler göteborgare få svårt att hitta egen bostad, skriver Christian Larsson (V), ordförande för bostadskön Boplats Göteborg.

Dagens ETC.

Bostadsbristen är en av valets viktigaste frågor i Göteborg. Då planerar Moderaterna och Sverigedemokraterna för ändringar som direkt skulle bidra till att öka den redan höga bostadsbristen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Men det talar de inte högt om. Varför berättar de inte för folk vad deras partier har planerat? Skäms de?

I Göteborg är bostadsbristen stor och den drabbar framförallt de som inte har råd att köpa en lägenhet eller ett hus. Att bygga bort bostadsbristen är minst sagt ett prioriterat mål kommande mandatperiod. Men partierna är inte överens om hur. För Vänsterpartiet är lösningen att bygga fler billiga hyresrätter som även de med låg inkomst har råd att bo i.

I dagsläget sätts hyror utifrån ett system som regleras enligt hyreslagen. Hyran förhandlas och sätts inte godtyckligt. Hyran för en lägenhet ska vara skälig och inte överstiga liknande lägenheters. Detta är väldigt bra för hyresgästerna, som slipper oroa sig för chockhöjningar av hyran. Men det vill nu flera borgerliga partier ändra på genom att införa marknadshyror.

Moderaterna och deras allierade vill luckra upp ordningen och istället låta marknaden styra hyrorna. I en stad som Göteborg, där bostadsbristen är hög, innebär det förstås att hyrorna kommer att höjas ordentligt. Hyresgästföreningen befarar hyreshöjningar på 50 procent för Göteborgs del. Det skulle naturligtvis slå som hårdast mot de människor som redan idag har svårt att få en bostad på den reguljära hyresmarknaden, och det skulle slå hårt mot alla dem med låga inkomster. Precis som i andra länder där detta system införts kommer familjer att få flytta ihop med varandra, eller ta emot inneboende, för att kunna betala hyran. Men fler bostäder blir det inte.

På Boplats förmedlar vi kommunala hyresrätter efter kötid. Det systemet har skapats på Vänsterpartiets initiativ, för att minska risken för diskriminering och segregation. Här förmedlar vi även de nybyggda lägenheter som har nyproduktionshyror, vilka ligger närmre marknadshyror än lägenheter i äldre fastigheter. Efterfrågan på dessa lägenheter är mycket lägre och kön mycket kortare jämfört med äldre, billigare lägenheter. Varför? Jo, därför att väldigt många göteborgare helt enkelt inte har inte råd med prisläget.

Att utifrån detta tro att marknaden är lösningen på bostadsbristen är alltså bara dumheter. Det finns inga exempel på att marknadshyror har löst bostadsbristen i ett land. Istället tenderar de att leda till ännu mer trångboddhet och ökad segregation. Skenande hyror tvingar låginkomsttagare, studenter, pensionärer, ensamstående föräldrar och sjuka att flytta från sina hem eller flytta in hos varandra. Så varför pratar inte borgerligheten om sina förslag på marknadshyror? Sverigedemokraterna har öppnat upp för att förhandla med Moderaterna om att fasa in marknadshyror. Hur blir det efter valet? De har ju tidigare ändrat sig i frågan om vinster i välfärden. Kommer det bli samma sak nu?

Utifrån de erfarenheter Boplats har av att förmedla dyra nybyggda lägenheter så blir det tydligt: Med borgerlig politik kommer dörrarna till ännu fler lägenheter att stängas för många göteborgare. Med Vänsterpartiets politik blir det fler lägenheter där alla har råd att bo, inte bara de rikaste.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00