Hoppa till innehållet

Djurrätt

Debatt: Lidl, säg nej till turbokycklingar

Turbokycklingar står för 98 procent av all kycklinguppfödning i Sverige, skriver debattören Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens rätt.

Turbokycklingar står för 98 procent av all kycklinguppfödning i Sverige, skriver debattören Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens rätt.

Bild: TT

Dagens ETC

Turbokycklingar, framavlade för att växa onaturligt snabbt, lider svårt under sin korta levnadstid. De hålls i trånga utrymmen och den snabba tillväxten leder till att många kycklingar får ont, blir sjuka och dör i förtid.

I Tyskland, Frankrike och Belgien har Lidl tagit beslut om att sluta sälja turbokycklingar, men Lidl Sverige fortsätter att skjuta ifrån sig problemet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Sedan en lång tid tillbaka har Djurens rätt försökt att ha en dialog med Lidl. Med över 12 000 butiker är Lidl en av de största livsmedelskedjorna i Europa och därmed en aktör som har en enorm makt att påverka ödet för de djur som är flest och har det sämst. 

Tyvärr har försök till samtal mötts med tystnad eller svepande svar. Trots att vi har vänt oss direkt till den europeiska matjättens Sverigechef Jakob Josefsson, som har makten att fatta beslutet, har Lidl fortfarande inte visat något intresse för att förbättra kycklingarnas situation här i Sverige. De väljer aktivt att ignorera de över 34 000 personer som har sagt ifrån.  

Lidl Sverige gömmer sig ofta bakom argumentet att de inte är störst i Sverige, men att de är en stor spelare råder det ingen tvekan om. En liten spelare hade exempelvis inte haft möjlighet att vara huvudsponsor till Svenska Ishockeyförbundet. 

Nu stundar ishockey-VM, där Lidl kommer att synas överallt – i arenor och på bästa sändningstid. 

Nu stundar ishockey-VM, där Lidl kommer att synas överallt – i arenor och på bästa sändningstid. Samarbetet med Svenska ishockeyförbundet paketeras som en satsning på hälsa. Lidl skriver på sin hemsida att de vill inspirera till ett “liv i rörelse” – men det är raka motsatsen till det liv som turbokycklingarna tvingas leva. Istället för att bidra till det fruktansvärda som pågår i de svenska kycklingfabrikerna, borde Lidl sluta sälja turbokycklingar i sina butiker.  

Djurens rätt har varit i kontakt med Svenska ishockeyförbundet sedan ett drygt år tillbaka eftersom det är av största vikt att de får kännedom om vilken typ av djurhållning som deras huvudsponsor står bakom. Men inte heller Svenska Ishockeyförbundet verkar vilja ta dialogen vidare. De säger att ”dialog pågår” och att frågan ska “föras vidare”, men ingenting händer. Brist på ställningstagande är också ett ställningstagande. 

Som en av Sveriges största idrottsorganisationer har de makt att påverka. De borde använda den. För varje dag som går utan att någonting görs, sänder de en tydlig signal: Att det är okej att prioritera sponsorpengar framför djurens välfärd. 

Turbokycklingar står fortfarande för 98 procent av all kycklinguppfödning i Sverige. Trots att djurskyddslagen förbjuder avel som orsakar lidande har den ännu inte gjort skillnad i praktiken. En svensk studie från 2019 visade att turbokycklingar har 30 gånger större risk att drabbas av rörelsestörningar jämfört med mer långsamtväxande raser – ett tydligt tecken på lidande och smärta. En vetenskaplig genomgång av all global forskning fram till 2024 visade dessutom att långsamväxande raser mår bättre, och att de har en mindre risk att dö av sjukdom vid bara fem veckors ålder. 

Att Lidl i Sverige fortfarande säljer turbokycklingar är därför inget annat än ett svek – både mot djuren och mot konsumenter som förväntar sig bättre. Särskilt när vi vet att förändring är möjlig och att Lidl redan har tagit steget i flera europeiska länder. 

Därför uppmanar jag Lidl Sverige: Ta ert ansvar och sluta sälja turbokycklingar. Och till Svenska Ishockeyförbundet: Stå upp för djurens välfärd. Vi är redo att prata redan idag om hur detta kan förverkligas imorgon. Det hoppas vi att ni också är. 

Generalsekreterare Djurens rätt Bild: Djurens rätt

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.