Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt kolet ligga, Löfven!

Kampanjledare vid Växthuset utanför Näringsdepartementet i Stockholm.
Kampanjledare vid Växthuset utanför Näringsdepartementet i Stockholm. Bild: Bild: Greenpeace

Dagens ETC.

Regeringen Löfven lägger stor möda på att framstå som klimatledande, men en verklig ledare duckar inte för Sveriges viktigaste klimatbeslut– att se till att Vattenfalls kol stannar i marken. Regeringen har alla möjligheter att säkerställa att detta sker utan riksdagens inblandning. Nu är det upp till bevis.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Inom kort väntas Vattenfall lägga ett förslag på regeringens bord om att sälja sina tyska brunkolskraftverk. Regeringen försöker ducka ansvaret för den pågående försäljningen och risken för en klimatpolitisk katastrof är överhängande.

För bara en månad sedan stod Stefan Löfven och andra ledare i Paris och talade om ansvar för planeten. Avtalet som sedan undertecknades säger tydligt att uppvärmningen ska begränsas till högst två grader och helst till 1,5 grader. Det är ett viktigt beslut, men om det inte följs upp med handling har det liten betydelse för klimatet. Nu är det dags för regeringen att tillsammans med världens ledare och statschefer visa att talen i Paris var allvar.

Sverige har mycket kvar att göra för att leva upp till avtalet, men en åtgärd sticker ut ordentligt när det gäller utsläppsminskningar: regeringen har genom helstatliga Vattenfall möjlighet att se till att brunkol, motsvarande 1,2 miljarder ton koldioxid, stannar i marken, och därmed förhindra mer kolditoxidutsläpp än vad landet Sverige släpper ut under två decennier.

Vattenfalls brunkol i Tyskland utgör en av de största fyndigheterna i Europa. I Lausitzfältet finns över tolv miljarder ton brunkol och Sverige kontrollerar idag dess utveckling, Vattenfall har i praktiken ensamrätt till kolet. Därmed kan det statliga företaget bestämma framtiden för kolfältet och se till att så mycket kol som möjligt stannar i marken.

För att begränsa uppvärmningen till två grader behöver 80 procent av jordens kol, olja och gas stanna kvar i marken istället för att brännas upp. I Europa behöver minst 90 procent av brunkolet lämnas orört. På senare tid har Vattenfall sagt att de inte tror på kol som energikälla och vill ställa om till förnybar elproduktion. Bolaget vill bli av med brunkolet och har därför bestämt sig att sälja verksamheten. Risken är då stor att en ny ägare väljer att öppna nya gruvor och att fortsätta verksamheten så länge det går. Att ett företag säljer en verksamhet som det inte har för avsikt att utveckla och driva är inte märkligt, men Vattenfall är inte vilket företag som helst. Det ägs av svenska folket och regeringen är våra representanter. Det är här det blir problematiskt.

Kolkraften är ett av de största klimatproblemen i Tyskland, och i hela Europa, och utsläppen behöver upphöra senast 2030. Det ansvarsfulla och självklara för regeringen som ägare att göra är att besluta om att Vattenfalls brunkolsverksamhet avvecklas till 2030 och att merparten av kolet i Lausitzfältet stannar i marken. Det skulle ge Lausitzregionen en möjlighet att utveckla andra arbetstillfällen och ställa om elproduktionen till förnybara energikällor.

På senare tid har regeringen insett att det är klimatpolitiskt omöjligt att försvara en försäljning av brunkolstillgångarna om nya gruvor öppnas. Enligt en Sifoundersökning i december förra året vill nästan 60 procent av ägarna, det svenska folket, att regeringen ska se till att nya gruvor inte öppnas om Vattenfall säljer verksamheten. Istället väljer regeringen då att ducka för ansvaret och hävda att Vattenfalls pågående försäljning inte kan stoppas utan riksdagens stöd. Detta är fel. Regeringen har stora möjligheter att stoppa försäljningen eller att ställa villkor på en köpare, exempelvis ett villkor om att inte öppna nya gruvor.

När Riksrevisionen granskade regeringens styrning av Vattenfall var deras slutsats att regeringen bör ta en mer aktiv roll i styrningen av bolaget. I en annan granskning slår Riksrevisionen dessutom fast att möjligheterna för regeringen att styra Vattenfall är stora. Enligt ett rättsutlåtande från en av landets främsta rättsexperter, professor Erik Nerep vid Handelshögskolan, har regeringen “långtgående laglig möjlighet att upprätthålla en ägarkontroll över styrelsearbetet genom utformningen av direktiv, instruktioner, anvisningar etc.”

Det är som om Vattenfalls tidigare skandal­affärer har skrämt regeringen från att ta minsta uns av ägaransvar. Så kan vi inte ha det. Vi kan inte ha en regering som är så rädd för att göra fel att den inte längre vågar göra rätt. Det är motsatsen till ledarskap. Regeringen måste ta sitt ansvar och stoppa försäljningen eller ställa krav som säkerställer att en ny ägare inte öppnar nya kolgruvor. Allt annat vore ett svek mot klimatet och mot allt vad regeringen lovade i Paris. Därför har vi tillfälligt flyttat vårt kontor till ett växthus utanför Näringsdepartementet, för att verkligen kunna sätta press på ansvariga politiker. Vi bjuder in alla att vara med oss! #Låtkoletligga

Här kan du följa Greenpeace pågående kampanj mot Vattenfall

Em Petersson, Klimat- och energiansvarig, Greenpeace i Sverige

00:00 / 00:00