Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt kolet ligga!

Vattenfalls brunkolkraftverk i Welzow, Tyskland.
Vattenfalls brunkolkraftverk i Welzow, Tyskland. Bild: Bild: Patrick Pleul/Picture-alliance/DPA/AP/TT

Dagens ETC.

”Brunkol är en särskilt smutsig energikälla. Den släpper ut mer växthusgaser än alla andra konventionella energikällor gör. Därför är det mycket märkligt att Sverige och Tyskland, som båda ville ha på sig ledartröjan under klimatförhandlingarna i Paris, nu står inför denna minst sagt tveksamma affär, skriver Malin Björk, Vänsterpartiet, och Cornelia Ernst, Die Linke.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Om Sverige och Tyskland menar allvar med att vara ledande i Europas gröna omställning måste Vattenfalls brunkolsförsäljning till tjeckiska EPH stoppas.

Såväl forskare som miljöorganisationer protesterar mot försäljningen. I maj samlades till exempel 4 000 klimataktivister i Tyskland för att fredligt demonstrera mot Vattenfalls brunkolsverksamhet. De lyckades stänga ned verksamheten för en dag. Deras uppmärksammade insats ger Tyskland och Sverige ett fantastiskt tillfälle att helt stänga ned verksamheten.

Brunkol är en särskilt smutsig energikälla. Den släpper ut mer växthusgaser än alla andra konventionella energikällor gör. Därför är det mycket märkligt att Sverige och Tyskland, som båda ville ha på sig ledartröjan under klimatförhandlingarna i Paris, nu står inför denna minst sagt tveksamma affär.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

EU har lovat att minska sina växthusgasutsläpp med 40 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. För att klara av det behöver energisektorn vara med på tåget. Det innebär att gå från fossila energikällor till förnybara. Med regeringens Vattenfallaffär går utvecklingen åt motsatt håll.

Vattenfall släpper ut 24 gånger mer än Sveriges totala utsläpp per år. Detta trots att Vattenfall enligt ägardirektiven ska vara en av de grönaste aktörerna på energimarknaden. Det är också därför Vattenfall vill göra sig av med sina brunkolstillgångar. Men istället för att avveckla verksamheten ska den säljas till ett tjeckiskt riskkapitalbolag.

När frågan debatterades i riksdagen försökte delar av högern rättfärdiga affären genom att hänvisa till EU:s utsläppshandelssystem. Det systemet håller på att reformeras eftersom det finns stora problem med inte minst det låga priset på koldioxid. Men framför allt är ett system som överhuvudtaget tillåter den här typen av brunkolsaffär ett rakt igenom misslyckat system.

Tysklands miljöminister Barbara Heinrich har sagt att det skulle vara möjligt att fasa ut Tysklands kolkraft inom 20 till 25 år utan att det skulle missgynna ekonomin. Men klimatet kan inte vänta 25 år. Däremot är det viktigt att rädda gruvarbetarna. De 8 000 personer som i dag är anställda av Vattenfall behöver övergång och omskolning. Det måste staten planera för.

Att trygga människors anställningar är också ett sätt att bredda stödet för en avveckling bland arbetare, fackföreningar och regioner med brunkolsreserver. Därför bör den svenska regeringen tillsammans med den tyska etablera en plan för hur Vattenfalls brunkolsverksamhet ska avvecklas samtidigt som man investerar i förnybar energi.

Förutom klimatförändringar måste köparen EPH diskuteras. Tjeckiska EPH är ett riskkapitalbolag med en mycket tveksam affärsmodell. Det ägs av flera andra offshorebolag i skatteparadis. EPH har dessutom varit föremål för polisutredningar om korruption och skattefusk. 2012 dömde EU-kommissionen dessutom EPH för försvårande av polisutredning om korruption. Utöver sina skumraskaffärer står EPH, med sina 27 kolkraftverk, för 2,5 procent av Europas totala utsläpp. Trots denna enorma miljöpåverkan saknar bolaget en hållbarhetspolicy.

Vattenfall är heller inte särskilt populärt i Tyskland. När landet påbörjade sin plan för en 100 procent förnybar energisektor, den så kallade Energiwände, stämde Vattenfall tyska staten för företagets eventuella minskade vinster. Dessutom vittnar flera regioner i brunkolsregionen Lusatia om hur Vattenfall kräver att slippa skatter. Det är skamligt att ett företag som ägs av svenska staten beter sig så.

Människor över hela Europa trycker på för att Vattenfall ska avveckla sin brunkolsverksamhet. Nu har den svenska regeringen har ett gyllene tillfälle att göra just det. Att sälja till EPH skulle inte bara vara ett misslyckande för Sverige och Tyskland utan för hela EU och dess klimatambitioner. Det är dags att vi är tydliga: låt kolet ligga!

Malin Björk

Europaparlamentariker, Vänsterpartiet

Cornelia Ernst

Europaparlamentariker, Die Linke